ABD, Pakistan'ın sivil hükümetini Afgan sınırındaki aşiretlerle yapılan yeni anlaşma konusunda desteklemeli. Bu sadece ABD'nin değil, Pakistan'ın da aşırılıkçılığa karşı savaşı

Pervez Müşerref Pakistan'ı yönetirken, hukukun işlemediği bölgeleri sakinleştirme amacıyla aşiret liderleriyle üst üste anlaşmalar yapardı. Sonuçlar hep felaket yaratırdı. Taliban ve Kaide bu zamanı,
yeniden gruplaşmak ve hem Pakistan içinde hem de Afganistan'a karşı saldırı düzenlemek için kullanırdı. Şimdi, yeni seçilmiş sivil hükümet bir daha deniyor ve Müşerref'ten daha fazla şansı olacağından şüpheliyiz. Yeni liderler, sınırdaki gelişmeleri izlemek noktasında daha iyi bir iş çıkarmalı. Ve aşiretlerle yapılan anlaşma çöktüğünde hayata geçirilecek bir askeri çekilme planına ihtiyaçları var.
Müşerref ve ABD aşırılıkçılarla savaşırken sivil ölümler karşısında pek endişe ortaya koymamıştı. Müşerref bu savaşın neden Pakistan'ın çıkarına olduğunu bile bir kez bile açıklamaya çalışmadı. Bu her zaman ABD'nin savaşıydı. Yeni hükümetin yaptığı son anlaşma, aşiretlerin yabancı militanları bölgeden atmasını, saldırılarını durdurmasını ve yerel güvenlik güçlerine seyahat özgürlüğü sağlamasını öngörüyor.
Butto suikastının beyni olmakla suçlanan milis lideri de, savaşçılarına buradaki faaliyetleri durdurma emri verdi.
ABD anlaşmadan memnun değil, fakat kendi başarısızlığı da inkâr edilemez. CIA sınırı Afganistan, Pakistan ve Batı açısından 'açık tehlike' diye niteliyor. Bir Kongre soruşturması, yönetimin bu açık tehlikeyi ele almak için hiçbir zaman kapsamlı bir plan geliştirmediğini belirtiyor.
11 Eylül'den beri, ABD Pakistan'a -çoğunlukla Müşerref'in ordusuna-
10 milyar dolar akıttı. Fakat ne Kaide bastırıldı, ne de militanların sığınakları yok edildi. ABD istihbaratı, Kaide'nin Pakistan'da güç kazandığını söylüyor.
Yeni hükümetse bugüne dek beklentileri aştı: Rakip siyasetçiler işbirliği yapmanın yanı sıra, medya üzerindeki kısıtlamaları kaldırma ve diğer reformları hayata geçirme sözü verdi. Amerikalı yetkililer, aşiretlerle anlaşmanın çökme ihtimaline karşı, yeni bir stratejiye ortam
hazırlamak için yeni hükümetle çalışmalı. ABD'nin, Pakistan demokrasisinin güçlenmesine yardım etmek için de daha fazlasını yapması gerekiyor. Yönetim, Senatör Biden'in Pakistan'a 2,5 milyar dolarlık askeri olmayan ek yardım yapma çağrısını desteklemeli. Böyle bir durum yeni hükümete barış anlaşmasının çökmesi durumunda militanların peşine düşmesi için siyasi alan sağlar. Ve, Pakistanlıları bunun ABD'nin savaşı olmaktan daha fazla şey ifade ettiğine inandırmak için son umut bu.

Kaynak: Radikal