Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sağında İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres solunda ise Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas. Ortadoğu'da sorunlar ağır ve derin. Çözüm zor. Görüşmeler, buluşmalar, süreçler yıllardır sürüyor, alınan mesafe sınırlı. Herkes yorgun. Ancak yine de yüzler gergin değil. Barış yolunda küçük de olsa adım atmanın rahatlığı okunuyor. Bu tarihî görüntü dünyaya Ankara'dan verildi. Her açıdan heyecan uyandırıcı manzara. Türkiye'nin bölgesel güç olduğunun kanıtı. Bu fotoğrafın oluşmasında en büyük pay Cumhurbaşkanı Gül'ün...

Ay sonunda Annapolis'te yapılacak barış görüşmelerinin bir bakıma önsözü. Ankara buluşmasıyla Türkiye sürece müdahil oluyor. Ortadoğu'da barışa giden yolda en az ABD ve Avrupa ülkeleri kadar Türkiye'nin de söyleyecek sözü var. Bu fotoğrafın bir anlamı da bu. Türkiye Ortadoğu'ya ABD'den de Avrupa'dan da daha yakın ve daha ilgili. Tarihî ve coğrafî olarak. Annapolis yolunun Ankara'dan geçmesini olağan karşılamak lazım. Annapolis'ten önce Ankara...

Büyük buluşmada sadece siyaset konuşulmadı, somut projeler de ele alındı. Başkan Rıfat Hısarcıklıoğlu'nun emekleri sonucu TOBB'un öncülüğünde başlayan 'Ankara Forumu' yeni meyvelerini veriyor. Erez'den sonra bir başkası... Gül, Peres ve Abbas Batı Şeria'da organize sanayi projelerini başlatacak olan çerçeve mutabakat anlaşmasının imzalarını attı dün. Projenin Filistin halkı için önemi büyük. Aşrıca barış yolunda atılmış ciddi bir adım. Slogan; 'Barış için sanayi'. Hedef barış.

Bölgeyi bilenler farkında. Ekonomi barışa giden önemli yollardan biri. Filistin daha çok siyasi yönüyle dünya gündeminde. Ancak Filistinlilerin yoksulluk diye acı gerçeği var. Filistin halkı günlük yaşamını bin bir güçlükle sürdürüyor. Ekonomik projelerin hayata geçmesi Filistin'e her bakımdan ekonomik değer olarak yansıyacak. Hem devletleşme sürecini olumlu etkileyecek hem de halkın günlük yaşamını. Yine TOBB'un girişimiyle bir noktaya getirilen Erez sanayi bölgesinde istenen sonuç alınamadı.

İsrail ile Filistin arasında yaşanan gerilim ve çatışma ortamı projelerin hayata geçmesini geciktirdiği ortada. Ankara Forumu pes etmeye niyetli değil. Dün atılan imzalar bunun delili. Barış sürecine sözle, nutukla değil somut projelerle katkı yapmanın başka yolu yok. Cumhurbaşkanı Gül, bir başka projenin daha gündemde olduğunu açıkladı. Ortak üniversite açmak... Araziyi İsrail'in sağlayacağı üniversitenin kurulmasına Türkiye öncülük edecek. Projeyi Bilkent Üniversitesi üstlendi. Üniversitenin bölgeye yapacağı hizmet sanayi bölgelerinden az değil.

Tarihî görüntü Ankara Forumu'nun ardından Meclis'e taşındı. Öğleden sonra TBMM aynı anda üç cumhurbaşkanını ağırladı. Gül, Peres ve Abbas, Genel Kurul salonuna iktidar ve muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin alkışlarıyla girdi. Oturumu yöneten Başkan Güldal Mumcu "Bu beraberliğin dünyamıza barış getirmesini diliyorum." dedi. Peres Müslüman bir ülkenin parlamentosunda konuşma imkanı bulan ilk İsrail devlet başkanı olarak kürsüye geldi. Türkiye'nin bölgede üstlendiği rolü anlatırken "Türkiye global bir mimar, bölgesel bir mühendistir." dedi. Cahit Sıtkı'nın 'Memleket İsterim' şiirini baştan sona okudu. Mahmut Abbas Türk halkının Filistin davasına gösterdiği yakın ilgiden duyduğu memnuniyeti aktarırken "Türkiye'nin bölgedeki anlaşmazlıklara etkin çözümler bulacağına inanıyorum. Bu süreçte sizin rolünüz kesinlikle etkili olacaktır." dedi.

İsrail ve Filistin devlet başkanlarının aynı anda Meclis'te konuşabilmesi Türkiye'nin arabuluculuk rolüne çok uygun. Ve bu rolün hakkını vereceğini bütün dünyaya gösterdi.

 
Kaynak: Zaman