Perşembe günü 4 bin Amerikan deniz piyadesinin Helmand'da düzenlediği operasyon, ABD'nin Afganistan stratejisinde kritik bir yeni aşamayı ifade ediyor. Batılı liderler yıllardır NATO'nun Taliban'a karşı savaşı kaybetmekte olduğundan, ABD öncülüğündeki operasyonun kaynaklarının yetersizliğinden, Hamid Karzai hükümetinin fazla zayıf kaldığından korktu. Şimdiyse işlerin değişmeye yüz tuttuğuna dair umutlar var.
Barack Obama başkanlık görevine başlar başlamaz Afganistan'a daha çok kaynak ayırmak istediğini dile getirdi ve ülkeye 21 bin ilave ABD askeri gönderdi. Perşembe günü güneydeki Helmand'da karşı savaşı başlatanlar işte bu askerler.
Obama yönetimi, Taliban'ın kalelerine bu topyekün cephe taarruzunu başlatmakla doğru bir iş yapıyor. Elbette Obama Afganistan'ın birçok sorununun ancak askeri alanın dışında atılacak adımlarla çözülebileceğinin farkında. Bölgenin güvenliği, Afganistan'dan ziyade Pakistan'ın istikrarına bağlı.
Afganistan'daki başarı da Batı'nın sivil ve insani desteğinin artırılmasından geçiyor.
Fakat ABD şunu da biliyor: İlk önce sahadaki güvenlik durumunda büyük bir iyileşme olmadıkça, hiçbir cephede ilerleme kaydetmek mümkün değil.
Afgan halkı ülkenin sivil kurumlarına destek çıkacaksa, Taliban'ın ana gövdesinin yok edildiğini veya adamakıllı mağlup edildiğini açıkça görmeli. Helmand'da Britanya birlikleriyle Taliban asileri arasında çok uzun zamandır devam eden sıkıntılı açmaz, bu açıdan hiç de hayra alamet değil.
Son harekât sadece başlangıç. Ufukta birçok ciddi zorluk var. ABD kamuoyu savaşın bu daha proaktif safhasının, can kayıplarında keskin bir artışa yol açabileciğini kabul etmeli. Taliban'ı sığınaklarından söküp atma savaşı kanlı olacak. Taliban sökülüp atılınca da toplulukları yol kenarı bombalarına ve intihar eylemlerine karşı korumak gibi zorlu bir görev gündeme gelecek.
En büyük zorluk, Afganları ilerlemenin sürdürülebileceğine ikna etmek olacak. İki nokta kritik: Güvenlik meselelerini kendi başına kotarabilecek Afgan ordusu mensuplarının sayısı çok daha fazla olmalı. Obama bir yıla kadar elle tutulur ilerleme görmek istediğini söylüyor. Fakat dürüst konuşmak gerekirse, gidişatı tersine çevirmek bir yıldan fazla zaman alacaktır. (Başyazı, 2 Temmuz 2009)
Radikal