Obama'yı kabine seçimi nedeniyle eleştiren Araplar, galiba Haniye'nin dışişleri bakanı olmasını bekliyordu! Önemli olan yetkililerin isimleri değil, politikalarıdır.

Barack Obama'nın ABD başkanlığına gelmesine yaklaşık 1,5 ay var. Bununla birlikte, Araplar Beyaz Saray genel sekreterliğine bir Yahudi'yi, dışişlerine Hillary Clinton'ı seçtiği ve George W. Bush'un savunma bakanını tuttuğu için yeni başkanı eleştirmeye başladı. Obama'nın zaferine sevinenler, şimdi onu Siyonistlikle suçluyor. Galiba yeni başkandan Hamas lideri İsmail Haniye'yi Beyaz Saray genel sekreterliğine, eski Fetih lideri Faruk Kadumi'yi dışişleri bakanlığına ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yardımcısı Naim Kasım'ı savunma bakanlığına atamasını bekliyorlardı! Yoksa bu hayal kırıklığını nasıl gerekçelendirebiliriz?

Özlem duydukları eski başkan Bill Clinton'ın etrafını dokuz Yahudi'yle kuşattığını ve buna rağmen hükümetinin Filistin konusundaki tavrının olumlu, Irak meselesinin çözümünde de daha az saldırgan olduğunu unuttular. Hillary'nin onun eşi olduğunu unuttular. Kendisi bugün nasıl oldu da İsrail için çalışmakla suçlanıyor? Hillary İsrail'in itirazlarına rağmen eşi ve kızıyla birlikte Gazze havaalanının açılış kutlamaları için Gazze'ye gelmişti.

Sorun Beyaz Saray'da değil, gerçekle hayali karıştıran Araplarda. ABD İsrail'in müttefiki; Arap kökenli bile olsa İsrail'e düşman birisi başkan seçilmez. Obama'dan makul beklenti, Arap-İsrail ihtilafının çözümüne öncelik vermesi, tarafları çözümü kabule ve fırsatları harcayacak Bizans oyunlarıyla uğraşmamaya sevk etmesi. Ayrıca bu yönetimin aşırılıkçı siyasiler yerine ılımlıları desteklemesi bekleniyor.

Kapsamlı çözüme hazır partilerin temsil ettiği ılımlı bir İsrail'e ihtiyaç var. Dolayısıyla, İsrail'le iyi ilişkilere sahip Amerikalı veya Amerikalı olmayan Yahudiler zor hedeflere ulaşmada Obama'ya destek olabilir.

Obama içe kapanabilir ve Amerikan vatandaşlarının diğer bütün sorunlardan daha çok ilgilendiği mali krizle meşgul olabilir. Veya kolları sıvayıp İsrail-Filistin-Suriye ihtilafını çözmekte kararlı olduğunu açıklar. Dolayısıyla kimsenin nasıl biteceğini bilmediği yeni bir yolculuğa başlayabiliriz.

Göstergeler Obama'nın Bush'un yönteminden uzak duracağı yönünde. Zira Obama ülkesinin Irak'taki varlığını sınırlamak, Tel Aviv, Ramallah ve Şam yönündeki hareketlerini genişletmek istiyor. Dolayısıyla şikâyet etmeden önce bir fırsat vermeliyiz. 

(Londra'da Arapça yayımlanan Şark ül Evsat gazetesi, 3 Aralık 2008)

Kaynak: Radikal