Körfezin şehir-devleti Dubai yöneticileri, çılgın bir fikri tartışıyorlar: Barack Obama ve John McCain, bir başkanlık tartışması için çöldeki vahaya davet edilseler nasıl olur?
Evet, biliyorum. Bu, Amerika'nın seçim kampanyasıdır; turnedeki tiyatro oyunu değildir ki yabancılarla paylaşılaşılsın. Ve adaylar, Amerika'nın ortasındaki bir kasaba mitinginin vaktinde uzlaşamıyorlarken nerde kaldı Washington'dan 7.000 mil ötede ve kısa bir deniz yolculuğu ile İran'dan ulaşılabilen bir şeyhliğe seyahat etmeleri?
Ne var ki Dubai tartışması fikri, sadece çığır açıcı 2008 seçim kampanyasını, Amerika'nın nereye gittiğini hevesle takip eden bir dünya'ya bağlayacağı için cazip değil. Küstah olduğumuz ve dünya'nın ne düşündüğünü umursamadığımız algılamasından dolayı Birleşik Devletler bugünlerde gözden bir hayli düştü. Denizaşırı bir memlekette yapılacak tartışma, işte bu bu algıyı değiştirmeye de yardımcı olacaktır.
Ve kampanyayı bir sonraki başkana en çetin meydan okumaların yöneleceği bölgeye taşımaya mecbur eden bir şeyler var. McCain ve Obama'nın Irak savaşını, İranla çatışmayı ve terör tehditini ele alışları hakkında Amerikalıların sahip olduğu düşünceler, Kasım'da kullanacakları oylar üzerinde bir ölçüde etkili olacaktır. Bu ölüm kalım meseleleri, muharebe alanının gölgesinin, abartısız, üzerine düştüğü bir mekanda niçin tartışılmasın?
Bu tartışma fikri, geçen son birkaç hafta içinde Dubai yetkilileriyle yapılan sohbetler ve gidip gelen epostalar esnasında ortaya çıktı. Emirliğin yöneticisi Şeyh Muhammed bin Raşid'in gayriresmi onayını almış görünüyor. Üst düzey bir yetkili, Dubai liderleri "böylesi bir fikrin öneminin farkındalar ve adayları kabul etmeye ve etkinliği düzenlemeye hazırlar" diye bana anlattı.
Kampanya'nın her iki tarafı da ilgi duyuyorlar ancak ihtiyatlılar da. McCain kampanyasında çalışan tepedeki bir dış politika danışmanı "çok ilgi çekici" bulduğunu söyledi bana. Ancak McCain'in Amerikadaki tartışmalar için yaptığı çağrısını kabul etmede diğer tarafın gönülsüzlüğüne bakınca "Obama kampanyasının bununla ilgileneceğinden şüpheliyim" dedi.
Obama tarafı da benzer şekilde ihtiyatlı. Demokratik adayın kısa bir süre sonra Irak ve Afganistana seyahat edeceğini ve Ortadoğu hakkında bir hayli kafa mesaisi harcayacağını kaydediyorlar. Fakat, denizaşırı bir ülkede yapılacak tartışmanın bazı Amerikalı seçmenleri inciteceğine de üzülüyorlar. Obama'nın sözcüsü Bill Burton, "bu meseleler, kampanya sırasında ciddiyetle ve etraflı bir şekilde alınacak türdendir; bu konunun Amerikalılar huzurunda ele alınmasının tercihe daha şâyan olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Bundan dolayı da Dubai'de yapılacak bir tartışma şansı gerçekte epey zayıf duruyor ki bu çok kötü. Kötü çünkü Ortadoğu iyi bir toplantı mahalli olacaktır. Dubai, Arap dünyasında her hangi bir yerde kabil olduğu derecede, modernleşmenin ve değişimin sembolüdür. Suni kayak merkezleriyle, palmiye şeklindeki insan yapımı adalarıyla ve suni kanallar ve Arap kalelerinden gösterişli otelleriyle muhakkak ki zirvenin bir miktar da üstündedir.
Hızla gelişen Dubai'yi çekici kılan, bir nesil önce Atlanta için söylenen "nefret etmeye vakti olmayacak derecede meşgul" bir şehir olmasıdır. Dubai'nin parçası olduğu Birleşik Arap Êmirliklerinin İsrail'e büyükelçi atamasını diliyorum. Fakat BAE barış sürecinin güçlü bir destekçisi ve terörle savaşta anahtar bir Arap müttefikti. 2006 yılında Dubai Ports World şirketine ve onun bazı Amerikan limanlarını işletme teklifine karşı kongre saldırısı katıksız saçmalıktı.
Seçimler, daima değişim ve yenilenme demektir ve fakat bu gerçek, bu seçim için daha bir doğrudur. Barack Obama Hüseyin ismindeki karizmatik Afro-Amerikalının başarısı, dünyadaki genç insanlara ilham kaynağı olmaktadır tıpkı Amerikalı gençlere olduğu gibi. İşkenceyi durdurmamızı talep eden işkence mağduru John McCain de yeni bir başlangıç istiyor. 2008 kampanyasının mesajı, Amerika'nın yeni bir sayfa açmasıdır.
McCain ve Obama'nın, Dubai'nin yaptığı bu gayriresmi yoklama üzerinde ciddiyetle düşünmelerini ümit ediyorum. Ortadoğu, söylemesi üzücü, arap saçı gibidir ve dünya'nın o bölgesindeki poblemlerin üstesinden gelmek bir sonraki başkanın işi olacaktır. Biz Amerikalılar, demokrasimizin mûcizesinden bahsetmeyi severiz fakat demokratik süreci işletmek üzere yola koyulmak milyarlarca insan için bunu gerçek kılacaktır.
Obama ve McCain Körfezde, birkaç mil ötede, gelecek hakkında tartışma yaparlarken İranlıların uydudan onları izleyeceği fikri özellikle hoşuma gidiyor. İyi bir siyasi sahne olacaktır.
Bu yazıyı İngilizce aslından Dünya Bülteni için Türkçe'ye Çeviren: Ertuğrul Aydın