Morgan Tsvangirai siyasi anlamda ayakları yere basan biri. Robert Mugabe'nin Zimbabwe'deki sahte seçimlerine karşı durmama kararı almasının nedeni buydu. Koltuğunu tanrıdan başka hiçbir güce teslim etmemeye kararlı bir adamın sonucuna hile karıştıracağını bildiği bir seçime hazırlık aşamasında, destekçileri ve onları bulamadıklarında ailelerinden çok fazla kişi öldürüldü. Tsvangirai cesur
olmaya cesur, ama aptal değil.
Ayrıca krizin sadece diyalogla çözülebileceğini biliyor. Dışarıdan askeri müdahale olmayacak. Pratik siyaset, eli kanlı Mugabe ve birkaç yardakçısının, uluslararası bir insan hakları mahkemesine çıkmadan kurtulabileceği, onun da ötesinde bir nebze de olsa itibarlarını, hatta koltuklarını bile koruyabilecekleri bir alanı oluşturmayı gerektiriyor. Bu sonuç idealist zihniyetlilerin hoşuna gitmeyebilir; ama Tsvangirai de onlara benzeseydi, seçimlere ne pahasına olursa olsun katılmakla binlerce yandaşını canından etmiş olurdu.
Buna karşın Tsvangirai, Afrika Birliği liderlerinin Mısır zirvesinde öne sürdüğü ulusal birlik hükümeti müzakerelerine ilişkin iki önkoşulla ilgili sert bir tutum sergilemekte haklı. Birinci önkoşul, sonuca ne isim verilirse verilsin, bunun seçimlerin tekrarına yönelik geçici bir düzenleme olduğu, bakanlar kurulunda tek tük muhalif bakanın bulunduğu Mugabe rejiminin devamını oluşturmaması gerektiği kabul edilmeli. İkincisi, Güney Afrika lideri Thabo Mbeki bu müzakerelerde tek aracı olarak kalmaya devam edemez.
Mbeki'nin itibarı zedelendi artık. Aracılığı bırakmasını beklemek siyaseten gerçekçi
olmasa da, kendisiyle eşit siyasi ağırlığı bulunan ama Mugabe davasında taraf olmayan ikinci bir aracının devreye girmesi gerek.
Afrika Birliği zirvesinin sonuç bildirgesi Mugabe açısından olumluydu, ama şahıs olarak Botsvana, Nijerya, Liberya, Sierra Leone, Zambia, Kenya ve hatta Uganda liderlerinin ilk kez
yüzüne söyledikleri eleştiriler onu epey sarstı. Hatta Afrika Birliği başkanı Jakaya Kikwete bir yerde, despot lider konuşurken sözünü kesti. Mugabe'nin arkadaşları artık yolun sonuna geldiklerini anladılar. ABD ve Britanya'nın uluslararası silah ambargosu ve diğer yaptırımlar için harekete geçmesi de mevcut baskıyı artırıyor.
Tsvangirai'nin müzakerelere başlaması için uygun bir zaman.
Kaynak: Radikal