Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik askeri operasyonları ve uyguladığı abluka hakkında açıklamalarda bulundu. Fakhri, İsrail’in niyetinin başından beri açık olduğunu belirterek, “İsrail’in planı her zaman maksimum hasar, zarar ve ölüm oranına neden olmak oldu” dedi. İsrail’in Gazze’yi işgal ve ilhak etme amacında olduğunu öne süren Fakhri, yaşananların sürekli kötüleştiğini belirtti.

"İSRAİL, 80 GÜN BOYUNCA TAM BİR ABLUKA UYGULADI"

Fakhri, İsrail’in açlığı bir savaş aracı olarak kullandığını hatırlattı. 9 Ekim 2023’te bu niyetin açıkça duyurulduğunu belirten Fakhri, İsrail’in insani yardımı reddettiğini, kısıtladığını ya da yardım konvoylarına doğrudan saldırılar düzenlediğini söyledi.

“İsrail yaklaşık 80 gün boyunca tam bir abluka uyguladı ve bu doğrudan bir kıtlığı tetikledi. Şu anda yaşanan, aç bırakma kampanyasının en korkunç aşamasıdır” ifadelerini kullanan Fakhri, yardım girişlerinin son derece sınırlı olduğunu vurguladı.

Şara, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi'ni İstanbul'da kabul etti Şara, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi'ni İstanbul'da kabul etti

"GERÇEKLER TAHMİN EDİLENDEN ÇOK DAHA AĞIR"

Gazze’ye çok az sayıda yardım tırının girişine izin verildiğini söyleyen Fakhri, mevcut insani yardımın halkın ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini bildirdi. Uluslararası gazetecilerin ve yardım çalışanlarının girişine izin verilmediğini belirterek, “Şu anda sahip olduğumuz rakamlar eksik tahminlerdir. Gerçeklik, şu anda hayal edebileceğimizden çok daha kötüdür” dedi.

"BUĞDAY UNU FİYATI YÜZDE 3 BİN ARTTI"

Fakhri, çocuklarda yetersiz beslenme oranlarının ciddi şekilde arttığını, sadece mart ayında bu oranın yüzde 80'e ulaştığını belirtti. Şubat ayı itibarıyla ekmek üretiminde kullanılan buğday ununun fiyatının yüzde 3 bin arttığını ifade eden Fakhri, “Bu sadece rakamlar değil; insanlar çocuklarının kollarında açlıktan öldüğünü izliyor” dedi.

"NESİLLER BOYU SÜRECEK TRAVMA"

Açlık nedeniyle yaşananların toplumsal etkilerine dikkat çeken Fakhri, Gazze’deki kıtlığın yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik sonuçlarının da ağır olacağını belirtti. “Bombalar ve kurşunlar dursa dahi, Gazze’de hastalık ve açlıktan ölecek insan sayısı, savaş nedeniyle ölenlerden fazla olacak” açıklamasında bulundu.

"HERKES BUNUN BİR SOYKIRIM OLDUĞUNU BİLİYOR"

Michael Fakhri, yaşananların adlandırılması konusunda artık tartışma kalmadığını belirtti. “Herkes bunun bir soykırım olduğunu, açlık olduğunu, insanlığa karşı suç olduğunu, savaş suçu olduğunu ve insan haklarının ağır ihlalleri olduğunu biliyor” dedi. Uluslararası Adalet Divanı’nın soykırım riskini kabul ettiğini ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardığını hatırlattı. Bu kararlarda, açlık suçunun da yer aldığını vurguladı.

"ŞİMDİ HAREKETE GEÇME ZAMANI"

İnsani yardım konvoylarının Gazze’ye acilen girmesi gerektiğini ifade eden Fakhri, bu yardımın ulaştırılabilmesi için BM Genel Kurulu’nun barış gücü yetkisi vermesi ya da sivil toplumun destek çağrısı yapması gerektiğini belirtti. “Olması gereken budur ve bunun şimdi olması gerekiyor” dedi.