Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıması Türkiye'yi zora soktu. Ankara Kıbrıs nedeniyle Rusya'ya destek verebilirdi, ancak Batı'yla bozuşmak da istemiyor
Türkiye Kafkas krizinde arada kaldı. Rusya'nın ekonomik önemi büyük. Ayrıca Türkiye 1974'te Kuzey Kıbrıs'a müdahalede bulundu. Bu nedenle mümkün mertebe ses çıkarmamaya çalışıyor. ABD ve çok sayıda Avrupa ülkesi Rusya'nın, Abhazya ve Güney Osetya'yı tanımasını kınarken Ankara, 'son gelişmelerden' duyduğu endişeyi dile getiren açıklamayla yetindi. Moskova'yı Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıdı diye fazla sert kınarsa, Ankara Rusya'dan kendisinin de Kıbrıs'ta aynısını yaptığını duyma riskine girer.
Hatta Türkiye, Rus örneğini Kıbrıs için model almak da isteyebilir. Dağlık Karabağ veya bağımsızlık çabası içindeki Iraklı Kürtler söz konusuysa, Azerbaycan ve Irak'ın toprak bütünlüğünü kimse Ankara'dan daha yüksek sesle savunmuyor. Kosova ve Kıbrıs'taki azınlıkların da kendi kaderini tayini ve diğer durumlardaki toprak bütünlüğü konusunda birbirine zıt olan bu iki prensiple oynanan oyun, son derece nazik bir konu.
Bu arada Türkiye'nin sadece gerekçelendirme sorunu yok; ihtilaf içindeki taraflarla pek çok bağlantısı da var. NATO üyesi ve AB adayı. ABD en önemli müttefiki ve öyle kalacak. Rusya da giderek ekonomik önem kazanıyor. Ülkenin doğalgaz temininde Rusya önemli rol oynuyor. Türk işadamları Rusya'da epey aktif. Rusya Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı Almanya'yı geçmek üzere.
Rusya Gürcistan'a yaptığı müdahalenin ardından Türkiye'ye baskı uygulamak için daha fazla olanağa sahip. Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattını bloke veya sabote edebilir. 16 Temmuz'dan beri Türkiye'den ithalatı zaten sınırlıyor. Rusya, Abhazya ve Güney Osetya'yı tanımakla Türkiye'nin diplomatik konseptini de allak bullak etti. Başbakan Tayyip Erdoğan
Kafkasya Platformu fikrini lanse etmişti. Platforma Türkiye, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan dahil olacaktı. Peki Rusya, Abhazya ve Güney Osetya'nın da platforma katılması konusunda ısrar ederse ne olacak? Bu karanlık tabloda Ankara için yine de diplomatik umut ışığı var. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan meslektaşı Abdullah Gül'e 6 Eylül'de Erivan'da iki ülkenin milli takımları arasında yapılacak futbol maçı için yaptığı daveti tekrarladı. Türkiye için Gürcistan'ın istikrarsızlaştığı ölçüde önem kazanan ülke, diplomatik ilişki kurmadığı Ermenistan.
Kaynak: Radikal