Türk askerleri Kuzey Irak'tan çekilirken, ABD iki müttefikini görüşmeye teşvik etmeli. Iraklı Kürtler PKK'nın kaçışını önlemeli, Türkiye de Kürt nüfusun haklarını genişletmeli
Türkiye'nin Kürt asilerin sınırı geçerek düzenlediği saldırılara öfkesini anlamak mümkün. Fakat Türk medyasının verdiği sayılara göre binlerce askerini Kuzey Irak'a göndermesi riskli ve adeta çılgınca bir karardı. Irak, Türkiye ve ABD'nin ihtiyacı olan en son şey, bölgede daha fazla karmaşa. Durum daha da kötüleşmeden ABD, Türkleri ve Iraklı Kürtleri,
asilerle nasıl ortaklaşa başa çıkabilecekleri ve daha büyük çatışmadan nasıl kaçınabilecekleri konusunda ciddi diyaloğa sevk etmeli. ABD ayrıca Türk liderler de, Kürt azınlığın haklı rahatsızlıklarını gidermek için daha fazlasını yerine getirmeleri konusunda baskı yapmalı.
Başkan Bush ve Savunma Bakanı Gates perşembe günü Türkiye'nin birliklerini mümkün olan en kısa sürede çekmesi için ısrar etti ve cuma akşamı çekilme başladı. Her ikisinin de kabul etmediği şey şuydu: ABD Türkiye'ye, PKK'ya bağlı gerillalara yönelik hava saldırıları için hayati istihbarat sağladı. Anlaşılan o ki ABD yetkilileri topyekün bir kara harekâtını durdurmayı umut ediyordu, fakat Ankara ABD'nin desteğini çok farklı yorumladı. Asilerin saldırıları son aylarda artarken Türk ordusu ve kamuoyu misilleme talep ediyordu. Türk liderlerin Irak'ın geniş özerkliğe sahip Kürt
bölgesinin artan kendine güveni ve görece refahından duyduğu rahatsızlık da artıyor. Bu bölge bir gün bağımsızlık ilan ederse, Türkiye'deki Kürt nüfusunun da bu örneği takip etmesinden korkuyorlar.
Iraklı Kürtler de, Ankara'nın saldırıları özerkliklerinin altını oymak için kullandığından şüpheleniyor. Gerilimi artıran bir nokta da, tabanlarını kızdırmak istemeyen Iraklı Kürt liderlerin PKK'yı gemlemek veya asileri topraklarından çıkartmak için yeterli çaba göstermemesi.
ABD şimdi Iraklı Kürtlere, asilerin kaçış yollarını bir an önce kesmek yönünde baskı yapmalı. Yanı sıra, Türkleri ve Iraklı Kürtleri, nasıl sınır güvenliğini sağlayabilecekleri, ticareti artırabilecekleri ve barış içinde yaşayabileceklerini ciddi ciddi konuşmaya zorlamalı. ABD bu görüşmelere ev sahipliği yapmayı teklif ederse, iki tarafı masada tutmak konusunda daha fazla şansa sahip olabilir.
ABD ayrıca Ankara'yı, Kürt nüfusuyla diyaloğa girerek, haklarını genişleterek ve Kürt köylerindeki ekonomik gelişmeyi artırarak PKK'nın zeminini zayıflatmak için daha fazlasını yapmaya teşvik etmeli. İhtilafın uzaması sadece, Irak'taki karmaşayı derinleştirir. Ayrıca Türkiye'nin uluslararası itibarına büyük zarar verirken, AB üyeliği sürecini de tehlikeye atar.