Somalili korsanların yol açtığı kriz alarm çanları çalıyor. Korsanların nakliyatı daha fazla sekteye uğratmaması ve can kaybına yol açmaması için önlem alınmalı

Neredeyse her hafta, Aden Körfezi'ndeki Somalili korsanların yeni bir gemiyi kaçırdığı haberleri geliyor. Salı günü, 23 Filipinli mürettebatın bulunduğu bir kimyasal tanker rehin alındı.
Geçen hafta, bir Danimarka gemisi istila edildi. Ondan önceki hafta, bir Türk dökme yük gemisi Kanada'dan Asya'ya giderken kaçırıldı. Saldırıların miktarı ve esir almalar uyarı çanları çalıyor.
Tabii ki korsanlığın yeni bir fenomen olduğu söylenemez. Çeteler yüzyıllardır açık denizlerde zor kullanarak hazine elde ediyor. Fakat dünyanın en yoğun nakliyat rotalarından biri olan Somali açıklarındaki kanunsuzluğun ortak bir uluslararası adımla durdurulması gerekiyor.
Bunun tek nedeni sorunun büyüklüğü değil (bu yıl yaklaşık 83 gemi saldırıya uğradı). Bu yıl 20 milyon dolarlık fidye ödeyen gemi sahiplerinin ve sigortacıların bu bölgelerden kaçındığına dair de
kanıtlar söz konusu. Geçen hafta, büyük bir taşımacılık şirketi bütün gemilerinin rotasını, Süveyş Kanalı'ndan transit geçmek yerine Ümit Burnu etrafından geçecek şekilde değiştireceğini açıklayan ilk şirket oldu. Bu rota, Ortadoğu'dan ABD'ye olan mesafeyi yüzde 30 oranında artırıyor, petrol maliyetlerini yukarı çekiyor.
Batılı hükümetler bugüne dek krize düzgün yanıt verdi. İki uluslararası deniz gücü bir miktar
başarı elde etti. Bu hafta, AB yıl sonuna dek bölgeye kendisine ait bir güç
gönderme planlarını sonuçlandırdı.
Buna rağmen, sorun çözülmekten çok uzak. Somali çeteleri binlerce kilometrelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Somali başarısız bir devlet; harekete geçmeyi beceremiyor veya buna isteksiz. Somali adım atana dek, bu çeteleri söz konusu kârlı suçları işlemekten hiçbir şey alıkoyamaz. Bununla birlikte, önde gelen güçler korsanlığa karşı harekete geçme noktasında daha sert davranmalı. Şu an bölgede faaliyet gösteren savaş gemileri bir kaçırma girişimini önleyebilir. Fakat bazı uzmanlar çeteleri tutuklayıp dava açacak yasal dayanağa sahip olmadıklarını savunuyor. BM Güvenlik Konseyi hükümetlerin korsanlara karşı atabileceği askeri adımlar hakkında çok daha açık bir karar çıkarmaya çalışmalı. Korsanları adalet önüne çıkarmak için bir uluslararası mahkeme de kurulabilir. Hükümetler krizi
gözardı edemez. Bu fenomen bir gün ciddi bir çevresel felaketi ve/veya can kaybını tetikleyecek. Harekete geçme zamanı zamanı geldi.

 

Kaynak: Radikal