NATO Genel Sekreter Yardımcısı James Appaathurai, Pyatigorski'de düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada Kafkasya'da NATO ile Rusya işbirliğinin gün geçtikçe daha da kuvvetlendiğini öne sürdü.

James Appaathurai NATO içerisinde Kafkasya ve Orta Asya ülkeleri ilişkileri yürüten birimin başkanlığını yapıyor. NATO ve Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından Pyatigorski'de "Bölgesel güvenliği tehdit eden yeni sorunlar" isimli konferans düzenledi. Konferansa NATO ve Rusya'nın bölge uzmanları katıldı. James Appaathurai Kafkasya politikası konusunda şunları söyledi: "Kafkasya çok önemli bir bölge olmasına rağmen buraya gerekli özen gösterilmiyor. NATO olarak Rusya ve diğer bölge ülkelerinin dikkatini arttırmak için gerekli yardımı yapmağa hazırız."

Rusya, Kafkasya bölgesinde NATO ile işbirliği yapmayı düşünmüyor. Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan'ın kendi etkisi altında olduğu kanaatinde. Bugün Kremlin Sarayı bölge krizinin devam etmesini arzu ediyor. Savaşın devamının çıkarına olduğunu zannediyor. Savaş Azerbaycan ve Ermenistan'ı Rusya'ya bağımlı durumda tutuyor.

Rusya istediği zaman Ermenistan'da ciddi ve içinden çıkılmaz sorunlar çıkarabilir ve böylece onu desteklemediğini gösterebilir. Azerbaycan ile de sorunlar çıkarabilir ve savaş tekrar aktif hale gelebilir. Rusya savaşın kontrol butonunu elinde tutuyor.

Bunun yanı sıra dünyada diğer ülkeler devletlerarası ve devletlerden daha kuvvetli oluşumlar da bulunuyor. Bu oluşumların bölgede kendi çıkarları var. Rusya kendi etki dairesini koruma peşinde. Eski BDT oluşumu çerçevesinde etki devam ediyor.

Bölgede kendi çıkarları olduğunu düşünen oluşumlar içerisinde NATO da bulunuyor. Konuya bu mantık ile yaklaşıldığı zaman Kafkasya'nın Rusya'nın kontrolünden çıkması savaş ve sorunların çözülmesi anlamına geliyor.

Görüşmelerde inisiyatif ve savaşın çözüm kozlarını elde tutma, savaşın şeklini değiştirme gibi siyasi adımlar atılabilir. Bunlar doğal jeopolitik etki ve çıkar savaşıdır.

NATO bölgenin Rusya'nın etkisi altında devam etmesini kesinlikle kabullenemez. James Appaathurai, Azerbaycan'ın dış politikada Rusya'dan daha bağımsız olduğuna dair tespitte bulundu. Bu doğru bir tespit. Ermenistan'da askeri üs bulunuyor ve ekonomisi büyük ölçüde Rusya'ya bağımlı durumda.

Azerbaycan'ın kendi petrolü var ve bu petrolü Rusya boru hatları ile değil alternatif hatlarla yurt dışına satabilir. Azerbaycan Haydar Aliyev'in iktidarda olduğu 1990'lı yıllarda güç merkezleri ile denge politikası yürüttü ve hiçbir güç merkezinin etkisi altına girmemeyi tercih etti. Azerbaycan gerçekten de daha bağımsız olduğu için Ermenistan'dan daha erken Rusya'nın etkisinden kurtulabilir.

Kaynak: Kavpolit
Dünya Bülteni için çeviren: İbrahim Ali