Pakistan Ordusu, Hindistan’ın yeni bir füze saldırısı düzenlediğini açıklamasının ardından, beklenen misilleme operasyonunun başlatıldığını duyurdu. Pakistan devlet televizyonu, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Hindistan’a ait dört askeri üssün hedef alındığını bildirdi.

Hindistan ve Pakistan birbirlerinin askeri hedeflerini vurmaya başladı Hindistan ve Pakistan birbirlerinin askeri hedeflerini vurmaya başladı

RAWALPİNDİ’DE ÜS SALDIRIYA UĞRADI

Pakistan Ordusu, Rawalpindi kentinde yer alan Nur Han Hava Üssü de dahil olmak üzere üç askeri üssün hedef alındığını belirtti. Saldırıda herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadığı aktarıldı. Pakistan Hava Kuvvetleri'nin ise saldırılardan etkilenmediği duyuruldu.

HAVA SAHASINA GEÇİCİ KAPATMA

Saldırıların ardından Pakistan hava sahası, yaklaşık 9 saat süreyle tüm uçuşlara kapatıldı. Ordudan yapılan açıklamada, füzelerin büyük bir bölümünün hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği, imha edilemeyen füzelerin ise hedefi bulamadığı ifade edildi.

Ordu sözcüsü, “Füzelerin nereden geldiğini biliyoruz” açıklamasını yaparak füzelerin elektronik izlerinin tespit edildiğini söyledi.

GÖRGÜ TANIKLARI: PEŞAVER VE AMRİTSAR’DA PATLAMALAR DUYULDU

Peşaver kentinde çok sayıda patlama sesi duyulduğu bildirilirken, benzer patlamaların Hindistan’ın Amritsar ve Cammu kentlerinde de gerçekleştiği aktarıldı. Pakistan Ordusu, Amritsar’daki patlamaların Hindistan’ın kendi füzelerinden kaynaklandığını iddia etti.

ULUSLARARASI ÇAĞRILAR GELİYOR

Gerilimin yeniden tırmanması üzerine G7 ülkeleri, her iki tarafa da gerilimi düşürme çağrısı yaptı. Açıklamada, bölgedeki tansiyonun azaltılması ve karşılıklı provokasyonlardan kaçınılması gerektiği vurgulandı.

GERİLİMİN ARKA PLANI

Gerilim, 7 Mayıs’ta Hindistan Ordusu’nun Pakistan’a düzenlediği hava saldırılarıyla yeniden yükseldi. Hindistan, Cemmu Keşmir bölgesinde düzenlenen bir terör saldırısına karşılık olarak Sindoor Operasyonu’nu başlattığını açıkladı. Bu saldırılarda 25 Hintli ve bir Nepalli hayatını kaybetti.

Pakistan, Hindistan saldırılarında barajların hedef alındığını belirtmiş, buna yanıtın belirlenen zaman ve yerde verileceğini açıklamıştı.

NÜKLEER GERİLİM RİSKİ

1947 yılından bu yana Keşmir anlaşmazlığı nedeniyle defalarca karşı karşıya gelen Hindistan ve Pakistan, her ikisi de nükleer silahlara sahip ülkeler. Hindistan, Pakistan’ı bölgede ayrılıkçı şiddeti desteklemekle suçluyor.