Ortadoğu çalkalanmaya devam ediyor.
Tunus’ta başlayan hareketlilik Mısır’da zirveye ulaştı. Bu hat üzerinde Libya’da başlayan ayaklanma daha farklı bir mecrada devam edeceğe benziyor. Kaddafi’nin halkına karşı silah kullanması kendi iç sorununu bir anda uluslararası boyuta taşıdı. BM Güvenlik Konseyi’nde alınan karar sonuçta NATO komutasında bir müdahaleye kapı açtı. Libya kendi iç sorununu daha akıllı biçimde çözebilecekken batılıların müdahil olduğu uluslar arası bir askeri operasyonu davet etti adeta.

Bu süreci hem uluslararası boyutu hem de alanda yaşanan sıcak gelişmeleri Dünya Bülteni olarak sıcağı sıcağına izlemeye devam ediyoruz. Bu konuda Libya içlerine girerek çatışma bölgesinden haber ve fotoğraf geçen Kahire temsilcimiz Abdullah Aydoğan Kalabalık başarılı bir gazetecilik örneği sergiledi.

Benzer biçimde Bahreyn’de olup bitenleri analiz eden Yusuf Özhan alanında en güvenilir yorumlara imza atarak önemi boşluğu doldurdu. Suriye’deki gelişmelere olan ilgimiz devam ediyor, yanıltıcı hamasi beklentilerdense gerçeği yansıtmayı görev bilen bir habercilik sergiliyoruz.

Yine bu süreçte Türk dış politikası açısından da en hareketli günler yaşandı. Muhtemelen Türk dış politikasının dillendirmeye çalıştığı retorik çok yönlü olarak denenmektedir. Küresel stratejiler açısından bölgedeki bu gelişmeleri doğru okumak ve bu çerçevede Türk dış politikasını yerli yerine oturtmak anlamında Dünya Bülteni’nin araştırma masası olan DÜBAM alanında özgün çalışma gerçekleştirdi. Dünyada yayınlanan özgün makaleleri bilinçli bir seçkiyle dosyalar oluşturarak Türk okuyucusuna kazandırıyor. Özellikle “El alemin aynasında Türk dış politikası” başlıkla dosyayı gerçekleştiren Ertuğrul Aydın burada teşekkürü hak eden performans sergiledi.

Güncel olanı takip ederken gelişmelerin tarihsel arka planını verme noktasında “Tarih Dosyası”nı da anmadan geçemeyeceğim. İbrahim Tığlı’nın editörlüğünde yapılan gelişmelere tarihi arkaplan sunan dosyalar bugünü daha iyi anlamamıza katkıda bulunacaktır.

Dışarıda bunlar olurken Türkiye de saçim sath-ı mailine girmiş bulunuyor. Politikanın nabzını tutma anlamında Ankara kulislerini birinci sınıf gazetecilik yaparak aktaran Okan Haksever, Dünya Bülteni’nin ulusal yayın yapan gazete ve televizyonlarla yarışacak çapa ulaşmasında önemli katkıları oldu.

Seçim atmosferi sitemizi de etkiledi. Siyasete atılma kararı veren ve Türkiye’nin en dikkat çekici siyasal analizcilerinden biri olan Mustafa Şentop bu nedenle yazılarına son vermiş bulunuyor. Katkılarından dolayı kendisine teşekkür ediyoruz.

Tüm bu sıraladıklarımızı alt alta koyduğumuzda, Dünya Bülteni’nin artık kabına sığmayan, bölgesel etkinliğe ulaşmış bir haber merkezi olduğunu söylemek sanırım abartı sayılmamalı.