Geçtiğimiz haftalarda Rusya ve Gürcistan arasında meydana gelen sınırlı savaş uzmanlar tarafından çeşitli açılardan değerlendirildi. Böylesi çatışmaların başlaması için gerekli iç potansiyellerin yanı sıra genellikle bu savaş NATO'nun Rusya sınırlarına yaklaşması karşısında Rusların tepkisi olarak kabul edildi. Bu makalede üzerinde az durulan bir noktaya değinmek istiyorum ki bu Siyonist rejimin bölgesel gelişmeler ve çatışmalardaki rolüdür. Kuşkusuz bu mesele yeni bir mesele değil ve bu tür karışıklıklarda rol almak İsrail'in kuruluş felsefesinde yatmaktadır.

Orta Doğu'yu geçersek bu rejimin Körfezin güneyinde kalan ülkeler, Irak ve özellikle Kürdistan bölgesindeki gelişmelerdeki rolü ve jeopolitik etkileri son derece belirgindir. Bölgesel bir güç olması ve küresel gelişmelerdeki belirleyici rolü nedeniyle bu rejimin İslam Cumhuriyeti karşısındaki girişimleri de bu açıdan değerlendirilmedir.

Siyonist rejim Gürcistan'daki askerlerle eskiye dayanan yakın bir ilişkiye sahip, diğer yandan Gürcistan'dan İsrail'e göç etmiş bulunan güçlü Gürcü lobisi bu ilişkileri güçlendirmek için faaliyet göstermektedir.

Örnek olarak 2006 yılında Hizbullah'a karşı girişilen 33 günlük savaştaki yenilginin ardından istifaya mecbur olan General Gal Hirsch Gürcistan güvenlik güçlerinin danışmanlarından birisidir.

Siyonistler Gürcistan'a değeri 200 milyon dolara yaklaşan ve uzaktan kumandalı uçaklar, füzeler, gece görüş sistemleri ve diğer elektronik teçhizatlar gibi askeri malzemeleri içeren ihracatının yanı sıra bu ülkenin askeri birliklerini eğitmektedir. Bu durum Gürcistan'ın Yahudi bakanlarından Temur Yakobashvili'nin gurur duymasına neden olmuştur.1

Ruslar bu ilişkiyi düşük seviyede ve basit görmekle birlikte özellikle Gürcistan askeri birliklerinin eğitilmesi Rus yetkilileri rahatsız etmeye devam ediyor. Özellikle yılın ilk aylarında Rus savaş uçaklarının Gürcüler tarafından kullanılan İsrail üretimi bir insansız aracı düşürmelerinden sonra Siyonistler Rusların rahatsızlığının farkına varmış ve iki ülkenin işbirliğini savunmaya yönelik olarak ve askeri eğitimlerden ibaret olduğunu iddia etmişlerdi. Bu bağlamda İsrail'in Gürcistan'a ihraç etmesi düşünülen 200 adet Merkeva tankının satış anlaşması iptal edilmiştir. Bu anlaşmanın iptal edilmesinin nedeni olarak mali konular gündeme getirilmişse de Siyonistlerin Rusları fazla kızdırmamak için bu satıştan vazgeçtikleri düşünülmektedir.

Moskova ve Tiflis arasındaki savaşın başlamasıyla Siyonist rejimin dışişleri bakanı Gürcistan'a askeri malzeme satışının askıya alınmasını istedi. Zira onlar Gürcistan'la olan askeri ilişkilerinin Rusların gözünden gizli kalmadığını biliyorlar ve bu durumun Rusların İran ve Suriye'ye gelişmiş S 300 hava savunma sistemleri de içinde olmak üzere silah satışını hızlandırmasından korkuyorlar.2

Bunun yanı sıra Siyonistler yukarıdaki sebepten ötürü Rusların fazla tepkisini çekmek istememekle birlikte İran'a kapsamlı yaptırımları onaylamaması durumunda Ruslar için ne gibi sorunlar yaratabileceklerini de göstermek istiyorlar.

Siyonistler Rusların bu ilişkiye olan tepkilerini ve kapsamlı bir krize dönüşme olasılığı bulunan bunalımı bilmelerine rağmen Gürcistan'ın batı cephesinde yer almasından dolayı ilişkilerini kesmeyi ve silah isteklerine cevap vermemeyi uzak bir seçenek olarak görüyorlar.

Özet olarak Siyonist rejim zor bir durumdadır zira ya Gürcülerle olarak dostane ilişkilerini korumalı ve buna karşılık Rusların İran ve Suriye ile olan askeri ilişkilerini geliştirdiklerine şahit olmalı ya da eski bir müttefikini kriz bölgesinde tek başına bırakmalıdır. Bu noktada İran'ın aktif diplomasisinin devreye girerek İsrail'in bu zor durumundan faydalanması etkili olabilecektir.

 

Dünya Bülteni için çeviren: Hakkı Uygur