Bu yıl ilk Nevruz kutlamasını Moskova'dan, Rus vatandaşı Azeri gazeteci Fuad Seferov'dan aldım. Oğlu Kemal (ki babasının Mustafa Kemal sevgisini yansıtıyor) bu yıl ikinci yaşına basacak, Nevruz münasebetiyle ona sağlıklar, mutluluklar diledik.

Fuad'ın anavatanında, Azerbaycan'da dünden itibaren Nevruz tatili başladı.
Dünden itibaren, Asya'daki pek çok ülke gibi İran'da da Nevruz tatili başladı. Günün ve gecenin eşit olduğu, günlerin uzamaya başladığı, bir anlamda aydınlığın karanlıktan yemeye başladığı 21 Mart gündönümü, insanların yıldızları izlemeye başladığı antik çağlardan bu yana özel bir gün, bir bayram olarak kutlanıyor. Farslardan Azerilere her kültür bunu kendince kutluyor, üzerine efsaneler yazıyor. Kürt kültüründe Nevruz efsanesi halkını zalim hükümdardan kurtaran demirci Kava'nın yaktığı dağ ateşleri üzerine kurulu; o yüzden Nevruz gelince ateşler yakılıyor.

Belki bu yüzden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dünkü Nevruz mesajında Türkiye'deki etnik çeşitlilikten bahsederek, "Dolayısıyla herkes kendi gelenekleri çerçevesinde Nevruz'u kutlayacaktır. Milletimiz, zenginliklerimize her zaman sahip çıkacak" diyordu.

Ama dünün sürprizi Türk cumhur-başkanının değil, ABD cumhurbaşkanı- nın mesajı oldu. ABD Başkanı Barack Obama'nın Nevruz mesajı doğrudan İran'a  yönelmişti. Nevruz'un Farsça 'Yeni Gün' anlamına atıfla 'Yeni Başlangıç' mesajı verdi konuşmasında.

Obama, İran'a bu ikinci kezdir diyalog mesajında ciddi olduğunu duyuruyor. Hatırlayalım, ilk mesaj ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Ankara ziyareti ardından, Cumhurbaşkanı Gül tarafından kendi izlenimi olarak İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'a iletilmişti. Obama'nın konuşmasını hem İran, hem AB olumlu karşıladı.

ABD İran siyasetinde Yeni Gün ile yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Peki Türkiye bu Yeni Gün vesilesiyle Kürt meselesinde yeni adımlar atacak mı? Gül Irak'a yapacağı önemli ziyaret Nevruz ile 29 Mart yerel seçimleri arasında yer alacak, bir aksilik çıkmazsa. Gözler önce Bağdat'ta Gül'de, sonra Ankara'da Başbakan Tayyip Erdoğan'da olacak.



Dün Milliyet'in internet sitesinde yayımlanan bu fotoğrafın Afganistan'ın 70'li yıllarına ait olduğuna inanmak zor. Dünkü Afganistan'da bir okul dağılmış, başlarındaki adet yerini bulsun örtüleriyle kızlar evlerine dönüyorlar.

Modernleşmeye çalışan bir üçüncü dünya ülkesinin, birkaç yıl sonra başlarına ne geleceğinden habersiz neşeyle yürüyen kızları. Birkaç yıl sonra Sovyetler, Moskova'yı çöküşten kurtarmak gayretiyle Afganistan'ı işgal edecek. ABD Sovyetleri yıkmak için Radikal İslamcı hareketleri besleyip büyütecek. Taliban böyle doğacak. El Kaide ABD'yi 11 Eylül'de buradan vuracak. ABD El Kaide'ye Afganistan'da cevap verecek. Şehirler harabeye dönecek. Ülke koyu bir dinsel taassubun terörüne boyun eğecek. Bugünkü Afganistan'da bırakın kızların okumasını, kadınların hasta olarak dahi bir kıymeti kalmadı. Bir ülkeyi bu hale getirenler bu fotoğrafa bakmalı ve utanmalı.

  Kaynak: Radikal