Moody's tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin kredi notunun düşürülmesinin temel nedeninin, ülkenin kamu borcu ve faiz ödeme yükünün son 10 yılda benzer derecelendirme seviyesine sahip ülkelere kıyasla yüksek seviyelere çıkması olduğu belirtildi.

Açıklamada, ABD yönetimleri ve Kongre'nin büyük yıllık mali açıklar ve artan faiz maliyetleri karşısında önlem almakta başarısız kaldığına dikkat çekildi. Ayrıca yürürlükteki ya da gündemde olan mali planların, zorunlu harcamalarda ve bütçe açıklarında uzun vadeli anlamlı düşüşler sağlamadığı ifade edildi.

BÜYÜYEN BÜTÇE AÇIKLARI VE BORÇ YÜKÜ

Moody's, ülkede önümüzdeki on yıl boyunca kamu gelirlerinin büyük ölçüde sabit kalmasının beklendiğini, bu durumun ise daha büyük bütçe açıklarına yol açabileceğini bildirdi. Kalıcı yüksek açıkların, kamu borcu ve faiz yükünü artıracağı vurgulandı. ABD’nin mali performansının hem kendi geçmişine hem de diğer yüksek notlu ülkelere kıyasla kötüleşme ihtimalinin yüksek olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ABD'de federal harcamaların toplam bütçeye oranının artacağı, bu oranın 2024’te yüzde 73 seviyesindeyken 2035’te yüzde 78'e ulaşmasının beklendiği belirtildi. Ayrıca 2017'de hayata geçirilen vergi indirimlerinin uzatılması halinde önümüzdeki 10 yılda bütçe açığının yaklaşık 4 trilyon dolar artabileceği tahminine yer verildi.

Trump'tan Harvard'a "ırk ayrımcılğı" davası Trump'tan Harvard'a "ırk ayrımcılğı" davası

FED VE DOLARIN ROLÜNÜN DEVAMI VURGULANDI

ABD ekonomisinin büyüklüğü ve esnekliği ile doların küresel rezerv para birimi olarak sahip olduğu rolün sürdüğüne işaret edilen açıklamada, “Ülkenin bağımsız bir ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yönetilen etkili para politikası geçmişini sürdürmesini umuyoruz” ifadesi yer aldı.

GSYH'nin 2024'te yüzde 6,4’ü seviyesinde olan federal açığın 2035 yılında yüzde 9'a ulaşmasının beklendiği açıklanırken, aynı dönemde borç yükünün de GSYH'nin yüzde 98’inden yüzde 134’üne çıkacağının öngörüldüğü kaydedildi.

ABD ekonomisinin yüksek gümrük tarifelerine uyum sağladıkça kısa vadede büyüme hızında yavaşlama yaşanabileceği, ancak uzun vadeli büyümenin bundan önemli ölçüde etkilenmesinin beklenmediği belirtildi.

DİĞER KURULUŞLAR DA NOT İNDİRİMİ YAPMIŞTI

Moody's, ABD'nin kredi notunu "Aaa" seviyesinde tutan son büyük kredi derecelendirme kuruluşuydu. Standard & Poor’s, 2011 yılında ABD’nin notunu “AA+” seviyesine düşürmüştü. Fitch ise 2023 yılında benzer bir adımla ABD’nin kredi notunu bir kademe indirmişti.