İslâmofobya, İslâm karşıtlığına sebep olan ve özellikle küresel medyanın körüklediği sun'î bir hastalık. Kimine göre modern bir kölelik, kimine göre şeytanın son keşfi.
Ama bir gerçek var ki o da şu: Bu mefhum, birilerinin elinde silah olarak Müslümanlara doğrultulmuş durumda ve bize düşen bu silahı etkisiz hâle getirmek. Yoksa 'İslâm' ile 'korku'nun veya İslâm ile herhangi olumsuz bir başka kelimenin yan yana gelmesi düşünülemez; kabul de edilemez. Lâkin şimdilerde, Müslüman ülkeler de dahil olmak üzere, İslâmofobya üzerinden İslâm'a ve Müslümanlara yönelik her türlü kötü niyetlerini icra etmek peşindeler. İslâmofobyanın tüm yönlerinin tartışılıp, hukukî düzenlemelerle İslâmofobik yayın, politika ve olayların müeyyideye bağlanması, iç ve uluslararası kamuoyunun bu konuda şuurlanması ve ipleri kimin elinde olduğu belli olan küresel bazı medya kuruluşlarının esaretinden özellikle Batı insanının kurtarılması gerekiyor.
Genel Sekreterliğini Necmi Sadıkoğlu'nun yaptığı İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) 8-9 Aralık tarihinde İstanbul Grand Cevahir Kongre Merkezi'nde 'İslâmofobya' konulu uluslararası bir konferans düzenliyor.
Özellikle 11 Eylül'den sonra tüm dünyada artan İslâm karşıtı ve Müslümanları hedef alan politika, yayın ve eylemlerin kaynağı olarak gösterilen ve bir çeşit ayrımcılık olarak kabul edilen İslâmofobyanın sebeplerinin ve çözüm yollarının tartışılacağı toplantı iki gün sürecek.
Açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı konferansa dünyanın pek çok ülkesinden yüz elliyi aşkın bilim adamı, aydın, sivil toplum temsilcisi katılacak. Açılış oturumunda İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun da bir konuşma yapacağı ve yaklaşık altmış tebliğin sunulacağı konferansı yurt dışından ve içinden bini aşkın akademisyen, gazeteci ve sivil toplum temsilcisinin takip etmesi bekleniyor.
Bir yıldır bu proje üzerine çalıştıklarını ifade eden İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu, İslâmofobya Konferansı'nı yapmaktaki amaçlarını şöyle ifade ediyor: "Açık bir ayrımcılık olan İslâmofobya olgusunun tüm yönleriyle ele alınmasını sağlayıp, çözüme yönelik projeler üreterek dünya barışına katkıda bulunmak, konunun hem akademik camiadan hem de sivil toplum kesiminden uzmanlarını bir araya getirmek, konuya siyasi, sosyal, ekonomik açılımlar kazandırmak, İslâmofobyanın sebep ve sonuçlarını, fâil ve muhataplarını, çözüm yollarını irdelemek, dünyadaki İslâmofobik olayları izleyip medya kuruluşlarına, akademik çevrelere ve karar alma mekanizmalarına raporlar ve çözüm önerileri sunacak bir izleme komitesi/merkezi kurmak."
Ayrıca uluslararası ve ulusal hukuk normlarında gerekli düzenlemelerin yapılmasına katkı sağlanarak, kişisel ve kurumsal İslâmofobik hadiseleri, yayınları ve düzenlemeleri hukuki araçlarla önlemek ve uluslararası kamuoyunda İslâmofobya ile ilgili yaygın bir duyarlılık oluşturmak istediklerini ifade eden Sadıkoğlu, konferanstan sonra Birlik bünyesinde bir izleme merkezi kuracaklarını ve tüm dünyada gerçekleşen İslâmofobik yayın, olay veya geliştirilen politikaları düzenli raporlarla ilgili kurumlara ileteceklerini söylüyor.
'Soykırım Endüstrisi' isimli eseriyle tanınan ve İsrail'i ve küresel politikaları sorgulamasıyla bilinen ve aslen bir yahudi olan Prof. Dr. Norman Finkelstein, 'İslâm Tehdidi Efsanesi' kitabının yazarı ve Doğu-Batı ilişkilerini objektif bir üslupla değerlendiren Prof. Dr. John L. Esposito, Avrupa'da Müslümanlara karşı ayrımcılıkla ilgili en kapsamlı raporu hazırlayan Fransız aydın Dr. Vinsent Geisser, Karen Amstrong, Susana Mangana, William Baker, Eric K. Nisbet gibi batılı aydınların yanında İslâm dünyasının önemli siyaset, ilim ve fikir adamlarından Tarık Ramazan, Fehmi Huveydi, Malezya eski Başbakan Yardımcısı Enver İbrahim, Ahmed Von Denfer, Louay Safi, Prof. Dr. Anis Ahmad, Mounsef Marzuqi, İqbal Yunus, Dr. Ahmet Bakcan, Dr. Merve Kavakçı ve Türkiye'den de Fehmi Koru, Dr. İbrahim Kalın, Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, Prof. Dr. Ömer Faruk Harman, Prof. Dr. Mehmet Görmez, Doç. Dr. Yusuf Kaplan, Ali Kurt, Yasin Aktay, Fatma Benli, Doç. Dr. Fethi Güngör ve daha pek çok önemli aydın tebliğ sunacaklar.
Konferansla ilgili bilgilere www.İslâmophobiaconference.org adresinden ulaşılabilir.
Tüm okurlarımı bu önemli toplantıya davet ediyorum.