Palestinian Youth Movement, Progressive International ve Workers for a Free Palestine tarafından yayımlanan ortak raporda, Birleşik Krallık hükümetinin Eylül 2024’te silah ihracat lisanslarını askıya almasına rağmen İsrail’e 8 bin 630 ayrı mühimmat sevkiyatı gerçekleştirdiği belirtildi. Gönderilen mühimmatlar, “bombalar, el bombaları, torpidolar, mayınlar, füzeler ve benzeri savaş mühimmatları” kategorisinde yer aldı.
F-35 PARÇALARIYLA İLGİLİ ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR
Raporda, Dışişleri Bakanı David Lammy ve diğer bakanların F-35 savaş uçağı parçalarının gönderiminin durdurulduğunu Parlamento’da defalarca ifade ettikleri, ancak verilerin bu beyanları yalanladığı öne sürüldü. F-35 parçalarının gönderiminin Eylül 2024 sonrasında da sürdüğü ve halen devam ettiği iddia edildi.
LİSANSLARIN YALNIZCA BİR KISMI ASKIYA ALINDI
Eylül ayında Lammy, İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonları sırasında kullanılan 350 ihracat lisansından yalnızca 29’unun askıya alındığını açıklamıştı. Diğer lisansların ise çoğunlukla “sivil amaçlı veya yeniden ihracat için” olduğu belirtilmişti. Dışişleri Bakanlığı, bu lisansların yalnızca “gözlük ve kask” gibi ürünleri kapsadığını, F-35 programının ise NATO bağlamında istisna tutulduğunu bildirdi.
HÜKÜMETE ELEŞTİRİLER: “PARLAMENTO YANILTILDI”
Eski Gölge Maliye Bakanı John McDonnell, raporun ardından yaptığı açıklamada, "Parlamento Dışişleri Bakanı tarafından yanıltıldıysa bu istifa gerektiren bir durumdur ve daha da önemlisi savaş suçlarına ortaklık suçlamasını gündeme getirir." ifadelerini kullandı. McDonnell, silah tedarikine dair sürecin hükümet tarafından gizlilikle yürütüldüğünü öne sürdü.
Bağımsız milletvekili Jeremy Corbyn ise, hükümetin silah satışlarına ilişkin kamuoyuna doğru bilgi vermediğini, bu nedenle yapılan bir kamu soruşturması çağrısına yanıt verilmediğini savundu. Corbyn, "İngiltere’nin insanlığa karşı işlenen suçlara ne ölçüde ortak olduğu netleşmeden bu konunun peşini bırakmayacağız." dedi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “SAVAŞ İÇİN KULLANILMIYOR”
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Al Jazeera'ya yaptığı yazılı açıklamada, Gazze’de uluslararası insancıl hukukun ihlali riski taşıyan tüm lisansların askıya alındığını belirtti. Açıklamada, aktif olan diğer lisansların sivil kullanım ve yeniden ihracat kapsamında olduğu, savaşla doğrudan bağlantılı olmadığı ifade edildi.
Bakanlık ayrıca, "İngiltere, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını genişletmesine tamamen karşıdır. Tüm taraflara derhal ateşkese dönme, rehinelerin serbest bırakılması ve kalıcı barış için müzakerelere başlama çağrısında bulunuyoruz." açıklamasında bulundu.