Son günlerde komşumuz Gürcistan'da önemli siyasi gelişmeler yaşanıyor.
Bunlardan ilki geçen ağustosta Rusya ile arasında patlak veren 5 günlük savaşla ilgili kurulan parlamento araştırma komisyonunun (tam adı Rusya'nın Askerî Saldırısı ve Gürcistan'ın Toprak Bütünlüğünü İhlale Yönelik Diğer Eylemleri Araştırma Geçici Komisyonu) faaliyete geçmesi ve sorumluları oturumlarda dinlemeye başlaması. Çok önemli ve ilginç ayrıntıların, değerlendirmelerin ortaya çıktığı bu oturumlarda bugüne kadar Genelkurmay Başkanı Zaza Gogava, Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Aleksandra Lomai, Dış İstihbarat Servisi Başkanı Gela Bezhuaşvili, Dışişleri Bakanı Bayan Eka Tkeçhelaşvili ve diğerleri kendi konu ve sorumluklarıyla ilgili bilgi vermiş bulunuyorlar.

Bu bilgiler şüphesiz hâlâ birçok bakımdan tam anlamıyla aydınlanamamış savaşın sebeplerini ve seyrini anlamak için önemli. Bunları biz iyice okuyacağız ve muhtemelen ileride bunlardan da söz edeceğiz.

İkinci önemli gelişme ise hükümet ile ilgili. Yaklaşık bir yıl kadar görev yapan Başbakan Lado Gurgenidze'nin yerinde bugün yeni bir başbakan var: Grigol Mgaloblişvili. Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili tarafından geçen perşembe günü atanan 35 yaşındaki Mgaloblişvili'nin ataması ve yeni hükümet geçen cumartesi günü 150 milletvekilinden oluşan parlamento tarafından 98 olumlu-11 ret oyla onaylanmış bulunuyor.

Esasen yeni hükümete pek yeni de dememek gerek; zira dört bakanın dışında eski hükümetin diğer bakanları yerlerini korumuş bulunuyorlar. Koruyamayanlar ise adalet, kültür, mülteciler ve çevre bakanları. Bu çerçevede yeni Adalet Bakanı, Saakaşvili'nin başkanlık genel sekreteri Zurab Adeişvili, yeni Kültür Bakanı mevcut Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigol Vashadze, yeni Mülteciler ve İskan Bakanı Koba Subelian ve yeni Çevre Bakanı Ermeni nüfusun çoğunlukta olduğu Cevahati Valisi Goga Khaçhidze olarak atanmış bulunuyorlar. Bunların dışında kalan diğer bakanlar ise şöyle:

Vano Merabişvili-İçişleri Bakanı;

Eka Tkeşhelaşvili-Dışişleri Bakanı;

Davit Kezeraşvili-Savunma Bakanı;

Eka Şharaşhidze-Ekonomi Bakanı;

Aleksandre Khetaguri-Enerji Bakanı;

Nika Giauri-Maliye Bakanı;

Sandro Kvitaşvili-Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı;

Ghia Nodia-Eğitim ve Bilim Bakanı;

Bakur Kverezeli- Tarım Bakanı;

Temur Yakabaşvili-Ayrılıkçı bölgelerin yeniden Gürcistan'a bağlanmasından (Yeniden entegrasyondan) sorumlu devlet bakanı.

Giorgi Baramidze-Avrupa-Atlantik bütünleşme (entegrasyon) işlerinden sorumlu devlet bakanı.

Davit Tkeşhelaşvili-Bölgesel konulardan sorumlu devlet bakanı;

Lulon Gagoşhidze-Diyaspora işlerinden sorumlu devlet bakanı.

Bu bakanların yer aldığı hükümetin başındaki Başbakan Mgaloblişvili Türkiye'nin iyi tanıdığı bir isim; zira yeni başbakan 4 yıl müddetle ülkesinin Ankara büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Tiflis'in tanınmış ve muteber bir ailesinden gelen genç başbakan bir şarkiyatçı esasen. Tiflis Devlet Üniversitesi Şarkiyat Bölümü mezunu. Lisans eğitiminden sonra aralarında İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller sertifikası da olmak üzere NATO Savunma Koleji, Oxford Üniversitesi Diplomasi Bölümü sertifikası gibi önemli sertifikalara sahip, İngilizce, Rusça, Almanca ve Türkçe bilen genç bir diplomat.

Saakaşvili, Mgaloblişvili'yi hem bu özelliklerinden ve hem de onun ülkesine önemli miktarda Türk sermayesini çekmeyi başarmasından dolayı seçtiğini, ondan mevcut problemleri çözmesini, yeni istihdam alanları yaratmasını ve genelde ekonomik kalkınma hamlesini hızlandırmasını beklediğini söylüyor.

Gürcistan'ın yeni başbakanı ve hükümetinin Türkiye ve Batı ile ilişkilere önem verecekleri bugünden belli. Bu yüzden biz de bugün komşumuzdaki son siyasi gelişmeyi kısaca ele almayı uygun bulduk. Umarız yeni başbakan ve yeni hükümet özellikle ekonomik ilişkilerde yeni sayfalar açarlar.

 
Kaynak: Zaman