Gazze’de İsrail’in düzenlediği saldırılarda son 24 saat içinde en az 26 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi de yaralandı. Açıklama, Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından yapıldı. Bakanlık, çok sayıda kişinin hala enkaz altında ve sokaklarda ulaşılamaz halde olduğunu belirtti.

"Birçok kurban hâlâ enkaz altında ve yollarda, ambulanslar ve sivil savunma ekipleri tarafından ulaşılamıyor," ifadeleri Telegram üzerinden yapılan açıklamada yer aldı.

SAVAŞTAKİ TOPLAM KAYIPLAR

Bakanlık verilerine göre, İsrail’in Gazze’ye karşı başlattığı savaşta şimdiye kadar en az 51.266 kişi hayatını kaybetti, 116.991 kişi ise yaralandı. 18 Mart’ta ilan edilen ateşkesin bozulmasının ardından geçen sürede ise 1.890 kişi daha yaşamını yitirdi, 4.950 kişi yaralandı.

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMEK ÜZERE

Gazze’deki hastaneler, tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı nedeniyle hizmet veremez duruma geldi. Sınır kapılarının tamamen kapalı olması nedeniyle sağlık sistemi iflasın eşiğine geldi.

Gazze Sağlık Bakanlığı Hastane Eczacılık Dairesi Başkanı Alaa Hilles, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, temel ilaçların yüzde 37’si, tıbbi sarf malzemelerinin ise yüzde 59’unun artık mevcut olmadığını bildirdi.

Gazze'de can kaybı 52 bin 300'ü aştı Gazze'de can kaybı 52 bin 300'ü aştı

"Kanser ve kan hastalıklarına yönelik ilaçların yüzde 54’ü bulunmuyor," diyen Hilles, diyaliz hastalarının da hayati risk altında olduğunu belirtti. Yaşam kurtaran tedavilerin yüzde 24’ü şu anda eksik durumda.

"Alternatif ilaçlar arıyoruz, ancak birçok durumda ilaç değişimi hastaların hayatını riske atabiliyor," açıklamasında bulundu.

BM: TEK BİR YARDIM TIRI BİLE GİRMEDİ

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’deki sınırların kapatılmasının üzerinden 50 gün geçtiğini hatırlatarak, Mart ayı başından bu yana hiçbir yardım kamyonunun bölgeye giriş yapmadığını belirtti. BM, bu durumun insani krizi daha da derinleştirdiğine dikkat çekti.

MAHMUD KHALİL OĞLUNUN DOĞUMUNDA YANINDA OLAMADI

ABD'de gözaltında tutulan Filistin yanlısı aktivist Mahmoud Khalil, oğlunun doğumunda eşinin yanında olamadı. Eşi Noor Abdalla, yaptığı açıklamada, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından verilen ret kararı nedeniyle doğumu tek başına gerçekleştirdiğini söyledi.

"Oğlum ve ben, Mahmoud olmadan onun ilk günlerini geçiriyoruz," diyen Abdalla, bu kararın ailelerine zarar vermek amacıyla alındığını ifade etti.

"ICE ve Trump yönetimi, bu kıymetli anları bizden çaldı. Mahmoud özgürlüğüne kavuştuğunda oğlumuza nasıl cesur, düşünceli ve merhametli bir birey olunacağını gösterecek," ifadelerine yer verdi.