Müslüman âlemi için büyük önem taşıyan bu tarih Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğum günü olarak kabul ediliyor. Peki, Mevlid kandili ne zaman? Diyanet dini günler takvimi ile Mevlid kandili ne zaman? Mevlid kandilinde neler yapılmalı? İşte detaylar…
Diyanet tarafından yayınlanan dini günler takviminde yer alan tarihin yaklaşmasıyla beraber Mevlid kandili de vatandaşların araştırdığı konular arasındaki yerini aldı.
MEVLİD KANDİLİ'NDE SALAVAT GETİRMENİN FAZİLETİ
Allah Teâlâ, Peygamber Efendimiz için salavat getirmeyi emretmiştir.
Bu sene Mevlid kandili ne zaman? 2020 Diyanet dini günler takvimi ile Mevlid kandili ne zaman? Mevlid kandilinde neler yapılmalı?
Âlemlere rahmet olan Hz. Muhammed'in (s.a.v) dünyaya geldiği bu gecede yapılacak ibadetlerin en faziletlerinden bir tanesi de salavat getirmektir.
MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?
Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğum gecesi ve aynı zamanda Hicri Rebiulevvel ayının on ikinci gecesi olarak bilinen tarihin ekim ayında idrak edileceği bilinirken vatandaşlar Müslüman âlemi açısından büyük önem taşıyan bu tarihe ilişkin araştırmalarını gerçekleştiriyor.
MEVLİD KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU?
Peygamberimiz Hz. Muhammed ken¬disine pazartesi günü oruç tutmanın fa¬zileti sorulduğunda, "Bu Benim doğdu¬ğum ve bana vahiy indirilen gündür." di¬yerek bir ba¬kıma bugüne önem atfetmiştir.
Bunun yanı sıra salavat getirmenin insanı tüm sıkıntılarından arındıracağı da Hadis-i Şeriflerde müjdelenmiştir.
BU YIL MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı dini günler takviminde yer alan bilgilere göre; 2020 Mevlid Kandili 28 Ekim 2020 Çarşamba gecesi idrak edilecek.
5. Geçmişin muhasebesi yapılmalı; şimdinin ve geleceğin plan ve programı çizilmeli.
6. Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli,
7. Bol bol Allah’ı zikretmeli.
3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir?” gibi konular başta olmak üzere, hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli,
12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip; sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli,
13. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli,
14. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.
MEVLİD KANDİLİNDE YAPILACAK İBADET VE DAVRANIŞLAR
1. Kur'an-ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli,
2. Peygamber Efendimize (s.a.v) salâtu selamlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip ümmetinden olma şuuru tazelenmeli,
8. Tanıdığımız insanlarla helalleşilmeli, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya arayarak tebrik edilmeli,
9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı,
10. Kişi, kendine ve diğer Müslüman kardeşlerine, mümkünse isimlerini de zikrederek dualar etmeli,