Türk siyasetçi, ekonomist, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) genel başkanı ve eski başbakan yardımcısı. Ülkü Ocakları'nın kurucularından olan Bahçeli, 6 Temmuz 1997 tarihinden beri MHP genel başkanlığı görevini sürdürmektedir.
1999 ve 2002 yılları arasında Bülent Ecevit tarafından kurulan Koalisyon hükümeti'nde başbakan yardımcısı olarak yer almıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi 21., 23., 24., 25., 26. ve 27. Dönem Osmaniye milletvekili olarak meclise girmiştir.
Devlet Bahçeli, 1 Ocak 1948 tarihinde Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde doğdu. Babasının adı Salih, Osmaniye'nin tanınmış çiftçi ve tüccarlarındandır ve annesinin adı Samiye'dir. Fettahoğulları olarak bilinen geniş ve köklü bir Türkmen ailesine mensup olan Bahçeli, ailenin 4 çocuğundan biriydi.
İlk öğrenimini memleketi Osmaniye'de 7 Ocak İlkokulu'nda tamamladı. Ortaokulu kendisinden üç yaş büyük Servet adındaki ağabeyiyle Adana'da Özel Çukurova Koleji'nde yatılı okudu.
Lise eğitimi için İstanbul'a akrabalarının yanına gitti ve Emirgan Akgün Kolejine yazıldı, lise ikinci sınıfta Etiler'deki Özel Ata Kolejine geçti ve lise diplomasını da yine bu okuldan aldı. 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisini (Şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.) kazandı ve dış ticaret bölümünü 1971'de bitirerek mezun oldu.
Mezun oluşunun ardından Bahçeli, 1972 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve bağlı yüksek okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev aldı. Aynı zamanda Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği'nin kurucularından, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği'nin (ÜMİD-BİR) kurucularından ve genel başkanlarındandır.
Ayrıca kısaca ÜNAY denilen Üniversite Akademi ve Yüksekokulları asistanlığı kurdu ve başkanlık görevini üstlendi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde iktisat doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürdü. Dr. Bahçeli yine bu süre içerisinde Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Türk Tarihi ve Dış Politika konularıyla ilgilendi ve bu alanlarda çalışmalar yaptı.
Siyasi Kariyeri:
1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde öğrenci iken Ülkü Ocakları Kurucusu ve yöneticisi olarak görev aldı. 1970-1971 yıllarında Türkiye Millî Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. Bir yandan aktif olarak siyasi faaliyetleri yürütürken, diğer yandan da akademik çalışmalarını devam ettirdi.
1980 Darbesi'nden sonra cezaevine giren Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Ülkücü kuruluşların yöneticileri ile mensuplarının davalarının her platformda savunulmasına dair çalışmalarda bulundu. MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş tarafından göreve çağrılması üzerine, 17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa eden Bahçeli, 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Büyük Kurultayı'nda parti yönetimine seçildi ve Genel Sekreterlik görevine getirildi.
MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarındaki görevi uzun yıllardır sürdüren Bahçeli, çeşitli zamanlarda Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Başdanışmanlığı görevlerinde bulundu.
MHP genel başkanı seçilmesi:
Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanı Alparslan Türkeş'in 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da vefat etmesinin ardından Bahçeli, 18 Mayıs 1997 tarihinde gerçekleştirilen 1997 Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Kongresi'nde genel başkanlık için Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş ile yarıştı.
Kurultayın ilerleyen saatlerinde Türkeş dışındaki tüm adaylar Bahçeli lehine çekildi ve ülkücüler arasında çıkan kavga sonucu kongre ertelendi. 6 Temmuz 1997 tarihinde gerçekleştirilen olağanüstü kongrede Türkeş ile Devlet Bahçeli arasında yapılan tercih yarışında Bahçeli 1193 delegeden 697 oy alarak yeni genel başkan seçildi.
Devlet Bahçeli’nin MHP Genel Başkanı olarak katıldığı seçimler:
1999 Türkiye genel seçimleri: Milliyetçi Hareket Partisi Osmaniye milletvekili adayı, Parti 1. sırada çıktı ve seçildi.
2002 Türkiye genel seçimleri: Milliyetçi Hareket Partisi Osmaniye milletvekili adayı, Partisi barajın altında kaldı ve seçilemedi.
2007 Türkiye genel seçimleri: Milliyetçi Hareket Partisi Osmaniye milletvekili adayı, Parti 1. sırada çıktı ve seçildi.
2011 Türkiye genel seçimleri: Milliyetçi Hareket Partisi Osmaniye milletvekili adayı, Osmaniye milletvekili seçildi.
Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri: Milliyetçi Hareket Partisi Osmaniye milletvekili adayı, Osmaniye milletvekili seçildi.
Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri: Milliyetçi Hareket Partisi Osmaniye milletvekili adayı, Osmaniye milletvekili seçildi.
Yazdığı kitaplar:
• 2011 Seçim Beyannamesi
• Türkiye Gündemi ve Genelgeler
• Gizli Gündemler “Demokrasi, Özgürlük, Anayasa”
• Millet ve Devlet Bekası İçin Güç Birliği
• Referanduma Doğru İstanbul’da Bayramlaşma
• Ülkü ve Şuur
• Bölücü Terörün Siyasallaşma Süreci (Yıkım Projesi)
• Bin Yıllık Kardeşliği “Yaşa ve Yaşat” Mitingi
• “Var Ol Türkiye” MHP 9. Olağan Büyük Kurultayı
• Çözülen Ülke Türkiye ve Tavrımız
• Çözülen Ülke Türkiye ve Ülkümüz
• MHP 40. Yıl - Bir Hilal Uğruna
• Ortak Akılda Buluşma
• Siyasi Hayat ve Normalleşme Süreci
• Yönetilmeyen Türkiye “Kutuplaşma, Kargaşa ve Kaos”
• Teslimiyet ve Açılım Siyaseti “Demokrasi, Ekonomi, Güvenlik”
• Terör Kıskacında Türkiye: Tarihi Uyarı