5 Şubat günü Pakistan'da ve Keşmirliler tarafından "Keşmir'le Dayanışma Günü" olarak anılıyor. Keşmir meselesi Alt Kıta'da İngilizlerin ardında bıraktığı kirli miraslardan bir tanesidir.
1947'de İngilizlerin bölgeden çekilmesiyle Hint Yarımadası iki ülke arasında paylaşıldı. Müslümanların çoğunlukta olduğu eyaletler Pakistan'a, Hinduların çoğunlukta olduğu eyaletler Hindistan'a ilhak edildi.
Camu ve Keşmir halkının çoğunluğu Müslüman olmasına rağmen eyaletin hâkimi Mihrace Heri Singh tarafından Hindistan'a ilhak edildi.
Buna karşın, Pakistan destekli Müslüman kabilelere mensup savaşçılar (Mücahitler) Heri Singh aleyhine silaha sarıldılar ve Hindistan ve Birleşmiş Milletler müdahale edene kadar Keşmir'in bir bölümünü ele geçirdiler, bu topraklarda, Pakistan'ın desteği ile Azad (Özgür) Keşmir devletini kurdular.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Keşmir'de sorunun çözümü için plebisit (halk oylaması) kararı aldı. Zaman kazanmak için BM'ye başvuran Hindistan bu karara şu ana kadar uymadı. DEVAMI>>>