Kendi uydurmam olan komplo teorisini düz yazmaya çalıştım ama bazı şeyler
ister istemez eksik kaldı.
American Enterprise Institute adlı düşünce kuruluşu etrafında toplanan yeni muhafazakâr (Neo-Con) aydınların ortaya attığı sürekli Amerikan hakimiyeti teorisini dün yazdım. Bu teori, dünya üzerinde Amerikan hakimiyetine hiçbir başka ülke ya da ülke topluluğu tarafından 'meydan okunmaması'nı da içeriyordu.
Peki ya birisi buna meydan okursa ne olacaktı? Mesela Venezuella bir süreden beri bunu yapıyor ama Amerika onları ciddiye bile almıyor. Ama bu hakimiyete meydan okuyan daha ciddiye alınabilir bir güç, mesela Kaide gibi bir terör örgütü olunca iş değişiyor.
11 Eylül sonrası Neo-Con'lar, hakimiyete meydan okunmasında bir avantaj olduğunu gördüler. Aslında zayıf ve kontrol edilebilir nitelikte bir 'hasım' Amerika için daha iyi bile olabilirdi. Yeterki o hasım güç, 'gücün karanlık tarafı'nda yer alsın, yani Amerika kendi pozisyonunu ahlaki olarak da savunabilsin, en azından iç kamuoyuna...
Rusya böyle bir hasım olabilir mi? Yani, bir zamanlar Sovyetler Birliği'nin olduğu gibi zaman zaman neredeyse eşit güçte bir 'hasım' değil de, her zaman daha zayıf olduğu bilinen ama nükleer güce sahip olması nedeniyle de yine de 'hasım' olarak kabul edilecek bir ülke...
Bana olabilirmiş gibi geliyor. Amerika'nın o yüzden için için Rusya'nın son haftalardaki tutumundan çok da şikâyetçi olmadığını, hatta sevindiğini bile düşünüyorum.
Bakın dün Vladimir Putin, bütün Gürcistan krizinden ötürü Amerika'yı, üstelik de Amerika'nın Cumhuriyetçi Partisini sorumlu tuttu. Ona göre Barack Obama seçilemesin diye bu kriz çıkarılmıştı.
Sadece bu komplo teorisinin Putin tarafından dile getirilmesi, yani Rusya'nın fiili liderinin buna inanması bile, kendisini ve ülkesini Amerika ile eşit görmediğinin göstergesi aslında. Ve Putin, ülkesinin değil de Amerika'nın 'Gücün karanlık tarafı'nda yer aldığını kanıtlamaya çalışarak kendini rakip kutba, 'iyi'ler tarafında yerleştirmek istiyor. Aynı şeyi kendi açısından Amerika da yapmaya çalışıyor, biliyorsunuz.
Öyle bir izlenim var ki, sanki yeniden iki kutuplu dünyaya geçtik, yeniden soğuk savaş başladı.
Bana göre iki kutuplu değil birbuçuk kutuplu dünyadayız, Rusya Amerika'yı tam olarak dengelemekten çok uzak. Ve anlaşılan Çin'den umduğu kadar destek de alamadı.
Ama yine de bir kutuplaşma yaşandığına kuşku yok. Bu yeni dönem,
eski soğuk savaşa benzemeyecek ama hasım kutuplar itişip duracak.
Mesela kimsenin Rusya veya onun olası müttefikleriyle (mesela Venezuella ile) ticareti keseceğini sanmıyorum.
Bir yandan ticaret sürecek ama bir yandan da hasmane davranışlar göreceğiz.
Mesela Türkiye açısından çok zor bir durum var: Rusya halen Türkiye'nin en büyük turizm ve dış ticaret partneri. Bu ülkeyle siyasi sorunlar çıkması herhalde en son istenecek şey. Ama öyle gözüküyor ki bir noktada sıkıntı da çıkacak.
Çok zor bir dönem olacak yeni dönem.

 

 

 

Kaynak: Radikal