Tehlikeli bir dönüm noktasında ABD ve Rusya'nın savaş manevraları
ABD ve Rusya'nın, Soğuk Savaş yıllarını anımsatan, eş zamanlı askeri manevraları konusunda adeta bir medya sansürü uygulanıyor.
16- 30 Ekim tarihleri arasında, Rusya, topraklarının büyük bir kısmında kapsamlı manevralar gerçekleştirecek. Bu savaş oyunları, ABD'nin 15-20 Ekim arasında yapacağı Vigilant Shield (Tedbir Kalkanı) 2008 (VS-08) manevralarıyla çakışıyor.
Ağustos ayında, Başkan Vladimir Putin, Sovyetler Birliği'nin çözülüşünden sonra ilk kez, uzun menzilli bombardıman uçaklarının Pasifik, Atlantik ve Kuzey okyanusları üzerinde uçmaya başlayacağını açıklamıştı. (Associated Press, 1 Ekim, 2007). Moskova'nın bu kararı, Doğu Avrupa ve Balkanların militarizasyonunu da içeren NATO ve ABD tehditlerine karşı bir tepki idi.
Aynı ayda, Şanghay İşbirliği Organizasyonu'nun himayesinde, Rusya ve Çin, birlikte büyük savaş manevraları yapmışlardı. 2007 Barış Misyonu adı altında yapılan bu manevralar, Rusya'nın Volga yöresinde ve Batı Çin'in Urum1i yöresinde gerçekleştirilmişti.
Şimdi ise, Rusya'nın stratejik bombardıman uçakları, Tu-160, Tu-95 ve Tu-11M3, ve Il-78 hava tankerleri, (albay Alexander Drobyshevsky'nin RIA Novosti'deki açıklamasına göre) "Kuzey Kutup yöresinde, Atlantik, ve Pasifik Okyanusları'nın ve Karadeniz'in üstünde uçacak, güney ve kuzey Rusya'da belirli hedefleri bombalama simülasyonları ve füze atışları yapacak."
Bu manevraların bir kısmı, kutup yöresinde Amerika ve Kanada topraklarının yakınında gerçekleştirilecek.
ABD'nin Manevraları
ABD'nin 15 – 20 Ekim arasında sürdüreceği Vigilant Shield 2008 (VS-08) manevraları, ABD'de olası bir terörist saldırı ya da doğal facia senaryosuyla tasarlanmış olup, Pentagon ve İç Güvenlik birimlerinin iş birliğiyle yürütülecek. Ancak, ABD Hava Kuvvetlerini de esaslı bir biçimde harekete geçirecek olan VS-08, bir anti terörist hazırlıktan çok bir savaş harekatına benziyor. Manevralar, Kuzey Amerika rafını baştan başa kaplıyor, batıda Pasifik Okyanusu'nun kuzeyini de içine alarak Rusya ve Çin'in Uzak Doğu sınırlarına kadar uzanmakla kalmayıp, NORAD anlaşmasına göre Kanada ordusunun da katılımıyla Kanada topraklarını bile kapsıyor. Kanada'nın yanında, İngiltere ve Avustralya da manevralara katılıyorlar.
Bu savaş manevraları, ABD'nin İran'a saldırı tehdit ve baskılarının çoğaldığı, önemli bir dönüm noktasında yapılıyor. VS-08, önleyici saldırı doktrinine uygun olarak, İslamcı teröristlere karşı yapılabilecek operasyonlarla işbirliği içinde yürütülüyor. Üstelik, NORTHCOM'un VS-08 savaş manevraları, Bush Yönetimi'nin Eylül başlarında, ABD hükümeti ve ordusunun en üst düzeylerinde İran'a karşı bir askeri operasyonun düşünüldüğünü açıklamasıyla aynı zamana rastlıyor.
"Başkan George W. Bush ve yakın çevresi, Amerika'yı İran'la savaşa sürüklemeye doğru adım atıyorlar. Pentagon, İran'da 2000 kadar bombardıman hedefi saptadı. Pentagon ve CIA yetkilileri Beyaz Saray'ın İran'la askeri bir karşılaşmaya gidebilecek, dikkatle ayarlanmış bir kızıştırma programına başladığını söylüyor." (16 Eylül tarihli The Sunday Telegraph'tan alıntı).
Pasifik Kalkanı 2007
VS 2008'den hemen önce, Japonya bir dizi manevra yapıyor. Tokyo hükümeti, 13-15 Ekim arasında, Izu Oshima'nın doğu denizlerinde, Yokosuka ve Yokohama limanlarında çeşitli ülkelerin katılımıyla Pasifik Kalkanı 07 adı altında Denizlerde Silahlanma Güvenlik Girişimi (PSI) Manevrasını gerçekleştiriyor. Bu manevranın açıklanan amacı, "kitle imha silahlarının yayılmasını engellemek." Avustralya, Fransa, Yeni Zelanda, Singapur, İngiltere ve ABD de, Pasifik Kalkanı 07'a katılıyorlar.
Birbiriyle İlişkili Manevralar
ABD Yönetimi, "birbiriyle İlişkili manevralar" dan söz ediyor. Terörizme Karşı Küresel Savaş kavramının da temelini oluşturan bu yaklaşım, savaş senaryolarının sivil, anti-terörist talimlerle eşgüdümlü yapılmasını öngörüyor, ve ABD'nin Ortadoğu savaşıyla yakından ilişkili. "İç güvenlik" artık askeri planlamanın bir parçası olmuş durumda. Bu ise, yargı ve iç güvenlik gibi sivil kuruluşların askerileşmesini kolaylaştıran bir ortam yaratıyor.
ABD Yönetimi'nin askeri planlarında, 11 Eylül gibi ikinci bir büyük terörist saldırı senaryosunu göz önünde tuttuğunu gösteren bazı gelişmeler var. Gizli bir askeri belgeden söz eden Pentagon yetkilileri, "ikinci bir terörist saldırı, bazı bilinen hedeflere (İran, Suriye) bir misilleme vuruşu yapılmasına neden ve fırsat yaratabilir" diyorlar (WP 23 Nisan 2006).
Hedef Rusya ve Çin
VS-8 Rusya ve Çin'le bir çatışma senaryosu üzerine kurulmuş. Bush yönetimi Tahran'ı İslamcı terörizmi desteklemekle suçlarken, Çin, ve Rusya'nın da İran'ı desteklediğini iddia etti. VS-08'in ayrıntıları daha açıklanmadı ama geçen yılki VS-07 manevraları büyük bir savaş senaryosu yapmış ve dört düşman belirlemişti. Bunlar (Ruebek) yani Rusya, Churya (yani Çin), Irmingham (İran) ve Nemazee (Kuzey Kore) idi.
Üst düzey yetkililere propaganda
Bu yılın VS-08 manevraları bir savaş senaryosu ile adına TOPOFF 4 denilen anti-terörist talimleri bir araya getiriyor. TOPOFF 4, federal ve eyalet yöneticilerinin, yargı, sivil toplum kuruluşları ve iş ortamından üst düzey yetkililerin katılımıyla yapılacak bir anti-terör manevrası. Bu yıl, TOPOFF 4 talimleri sahte bir radyoaktivite yayıcısının işletilmesi ve Arizona'nın Oregon yöresinde ve ABD Pasifik adası olan Guam'da "kirli" bombaların patlatılmasını içerecek.
Kuzey Komutanlığının bir açıklaması, manevraların senaryosunu şöyle anlatıyor:,
"Milli Planlama Senaryosuna göre T4 FSE – NPS 11 talimleri, Oregon, Arizona ve Guam adasına saldırı planlayan teröristlerin başarıyla ABD'ye radyoaktif bir alet (RDD) getirmeleriyle başlıyor. İlk üç eşgüdümlü saldırı Guam'da gerçekleşiyor ve kirli bomba denilen bir Radyolojik bir silah patlatılıyor. Bunu takip eden saatlerde, benzer saldırılar Portland ve Phoenix'de de gerçekleşiyor. RDD nükleer bir saldırıyla aynı şey değil. Patlatıldığında etrafa radyoaktivite yayan, daha alışılmış bir silah. Nükleer bir bomba kadar felaket yaratıcı zarar vermese de ciddi sağlık sorunları ve uzun süreli kirlilik yaratıyor."
Federal, eyalet ve yerel düzeyde yetkililerden 15.000 kişinin katılacağı, "çok yönlü bir terörist tehdidine kapsamlı bir misilleme" olarak tanımlanan manevralara Kanada, Avustralya ve İngiltere de katılacak. Ayrıca 30 ülke izleyici olarak davet edilecek.
TOPOFF aslında, en üst düzeydeki karar vericiler için tasarlanmış bir propaganda operasyonu. Amacı, bu kesimleri Amerika'nın İslamcı teröristlerin tehdidinde olduğuna, ve teröristlerin radyoaktif bir alet kullanabileceğine inandırmak. Son açıklamalara bakılırsa, bu teröristler Tahran tarafından destekleniyor. Kısacası, Amerika'nın ya da İsrail'in değil de İslamcı teröristlerin gerçek bir nükleer tehdit oluşturabilecek askeri güçlerinin olduğu var sayılıyor.
TOPOFF manevraları haberlerde sözü geçtiği halde medyanın merceğine alınmış değil.
Dünyada kitle imha silahlarının en büyük üreticisi olan ABD, bu manevralarla, teröristlerin bu tür silahları olduğu mitolojisini canlı tutuyor. Amaç savaş ve güvenlik konularını gündemde tutarak ülkede olağan üstü hal şartlarının kabul edilebileceği bir ortam yaratmak.
[Michel Chossudovsky'nin Global Research'te, 6 Ekim 2007 ve 16 Ekim 2007 tarihlerinden yayınlanan Tehlikeli Manevralar ve Yeni Soğuk Savaş yazılarından Üstün Bilgen Reinart tarafından derlenerek çevrilmiştir]
Kaynak: Sendika.org