Saldırganlıkla dolu yıllara nihai nokta koyarak eski defterleri kapatmak ve diyalog için yeni sayfa açmak: ABD Başkanı Barack Obama'nın İran'a yönetim ve halk bazında verdiği mesajın özeti bu. Bu mesaj dürüstçe dile getiriliyor, ancak bu dürüstlük ve samimiyetin tamamlanması için, Tahran'ın da dediği gibi sözün fiiliyata dökülmesi gerekir. Mesajın öncelikli eksiği, diplomatik değil medyatik olmasından kaynaklanıyor.
Beyaz Saray, videoya kaydedilmiş konuşmayı dünya medyasına dağıttı. İki ülke ilişkilerinin kopukluğuna rağmen, mesaj resmi olarak Tahran'a sunulsaydı daha fazla saygı görebilirdi. Mesajın üçüncü bir taraf kanalıyla da adresine gitmesi mümkündü. Yine de, şu erken süreçte bile görüldüğü gibi mesajın ilişkilerde büyük bir dönüşüm meydana getirme yönündeki Amerikan hazırlığını yansıttığını söylemek mümkün.
Obama, bir dizi sorunu çözecek bir diplomasi izleme taahhüdünde bulunduğunu ifade ediyor ve karşılıklı saygı temelli diyalog dönemi başlatma eğiliminde olduğunu ekliyor.
Peki askıdaki sorunlar neler? Obama yönetiminin ihtilaflı konulardaki değişmez tutumlarında köklü değişime hazır olduğunu öngörebilir miyiz?
Öncelikle İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunu var. Acaba ABD, Tahran'ın deyişiyle bu 'sivil kullanım amaçlı program'la birlikte yaşamaya hazır mı? Dahası, İran'ın Lübnan direnişiyle İsrail'e karşı işbirliği var. Acaba ABD işgalle mücadele eden bir örgüt olarak Hizbullah'ın meşruiyetini tanıyabilir ve adını terör örgütleri listesinden çıkarabilir mi?
ABD'nin Afganistan'daki savaşı da var. ABD bu savaşı kazanmak için İran desteğine muhtaç. Acaba Tahran, Washington'dan uygun bir karşılık almadan Taliban'ın gücünün kırılması için bu desteği vermeye hazır mı?
Son olarak, ABD yönetiminden çelişkili işaretler çıktı. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İran'ı Afganistan'la ilgili bir konferansa davet etmekten dem vururken, Obama İran'a dayatılan ve Amerikan petrol şirketlerinin bu ülkede çalışmasını yasaklayan yaptırımların yenilenmesi emrini imzaladı.
Tahran bu tür çelişkilerden dolayı Obama'nın mesajı karşısında temkinli. İran'ın Obama'dan sözü fiiliyata dökmesi talebinin sebebi de bu. (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Beyan, 23 Mart 2009)
Kaynak: Radikal