Açıkçası... Başarı rutubet gibidir. Önüne duvar da örülse, demir parmaklık da konulsa engellenemez.
AKP'nin aldığı sonucu -içe sinse de sinmese de- böyle görmek gerek.
Son 3 ayın röntgeni budur.
Seçim tahmini nedeniyle Tarhan Erdem'i kutlayarak, röntgen görüntülerini açalım.
1 Tek başına AKP rüzgârı daha 12 ve 27 Nisan öncesinde esiyordu. Seçim sonuçlarını sanki "laisizm" ya da "asker tavrı" için referandum olarak yorumlamak yanlıştır.
2 Milyonların katıldığı "Cumhuriyet mitingleri" ile "ötekiler" ayrışmasının altı çizildi. Tabanda "bizler" ve "onlar" psikolojisi derinleşti. O psikoloji bir ölçüde sandıklarda AKP oylarına yansıdı.
23 Temmuz sonrasına sarkar mı? Erdoğan da dün AKP merkezinden yaptığı konuşmada, "Bize verilmeyen oylar da değerlidir. Farklı görüşler demokratik zenginliğimizdir" söylemiyle uzlaşma umutlarını vermiş bulunuyor.
3 AKP, müthiş bir örgüt çalışması yapmıştır. Kadın kollarını ve gençleri de kapsayan ev ziyaretleri, telefon ve diğer iletişim araçlarıyla yoğun propaganda, belediye olanakları, hastalara doktor ve ilaç, hanelere yiyecek paketleri ile seçmene bire bir markaj uygulamıştır.
4 2000 yılındaki ekonomik kriz öylesine bir "travma"ya neden olmuştu ki, seçmen 2002 genel seçimlerinde AKP'yi tek başına iktidara taşıdı.
Hâlâ işsizlik sürüyor, ücretler ahım şahım değil ama kimse 100 binlerin kapı önüne konulduğu, TL'nin dolar karşısındaki değerinin milyonla ölçüldüğü, gecelik faizlerin yüzde 7000'e vurduğu, şirket değerlerinin üçte bire düştüğü yakın geçmişi unutmuyor. Seçmen bir koalisyon macerasını yaşamak istemedi.
Seçmenin önüne tek başına iktidar olabilecek bir diğer parti potansiyeli konabilseydi, yani, "istikrarın sürebileceği" kanısı verilseydi sonuç farklı olabilirdi. Piyasa deyimiyle halk, "CHP- MHP" koalisyon olasılığını satın almadı.
5 Meclis'e giren diğer iki parti CHP ve MHP Güneydoğu'da yok. Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan "Kürt sorunu" bağlamında güven eksiği sandıklara yansıdı.
6 AKP -ikisi hariç- bütün illerden milletvekili çıkardı. Oy oranı tüm Türkiye'de hemen hemen aynı. Bunun anlamı "merkeze hayli yaklaşmış bir kitle partisi" olmasıdır. Başbakan Erdoğan da bunu, seçim sonuçlarının belli olmasından sonra, "AKP toplumsal merkezin partisi olarak tescil edildi" söylemiyle vurguladı.
7 DTP grubunu oluşturacak bağımsızlar, bir önceki seçimde parti olarak aldıkları oyun bile gerisinde kaldılar.
Tabanın DTP'lilere bundan böyle izlemeleri gereken siyaset için bir mesajıdır bu.
8 Erdoğan, dün gece AKP Genel Merkezi'nden partilere seslenirken bazı kaygıları da giderecek mesajlar verdi. Örneğin... "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet... Ortak değerlerimiz olan demokratik, laik, sosyal hukuk devletini yüceltmek... Atatürk'ün çağdaş uygarlık düzeyini cumhuriyetin 100. yıldönümünde de yakalamak" söylemleri gibi...
9 Seçim sonuçları havai fişekler patlatılarak kutlanıyordu. Konuştuğum bir üst düzey bankacı, "Ekonomide havai fişekler ise yarın sabah borsada patlama yapacak" dedi.
Cumhurbaşkanlığı gene krize dönüşmezse, akıllıca ve dayatmasız yürütülürse, ekonominin tırmanışı sürdüreceği söylenebilir.
10 Mehmet Ağar istifa etti. Onurlu bir davranış. Ancak, ANAP macerasına girmeseydi, yerinde otursa bile DYP yüzde 10 barajını geçerdi. Şu satırlar yazılırken partililer CHP Genel Merkezi önünde Baykal'ı istifaya çağırıyorlardı. 7 şiddetindeki seçim depremi, "merkez ve merkez sol coğrafyayı" değiştirebilir.
Kaynak: Milliyet