İsrail’in Gazze üzerindeki ablukayı kısmen kaldırmasının ardından, 22 bağışçı ülke ortak bir açıklama yayımlayarak insani yardımların tam olarak yeniden başlatılmasını talep etti. Açıklamada, Gazze halkının açlıkla karşı karşıya olduğu ve acil insani yardım ihtiyacının sürdüğü vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk'ta konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk'ta konuştu

“AÇLIKLA YÜZ YÜZE KALAN HALKA YARDIM ULAŞMALI”

Açıklamada, “Sınırlı yardım geçişlerinin başladığına dair işaretleri kabul ediyoruz. Ancak savaşın harap ettiği Gazze’de halk açlıkla karşı karşıya. Yardıma en çok ihtiyaç duyan bu insanların gerekli yardımı alması gerekir.” ifadeleri yer aldı.

İMZACI ÜLKELER ARASINDA AVRUPA VE PASİFİK’TEN GENİŞ KATILIM

Çağrıya imza atan ülkeler arasında şu devletler bulunuyor:

Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Japonya

İrlanda, İtalya, İspanya, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka

Estonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Slovenya

Portekiz, İzlanda, Yeni Zelanda

Ülkelerin dışişleri bakanları tarafından imzalanan metin, İsrail'e yönelik artan uluslararası baskının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

GAZZE’DEKİ DURUM “KRİTİK” OLARAK TANIMLANDI

Açıklama, Gazze'de devam eden çatışmalar ve yardım kısıtlamalarının ardından bölgedeki insani durumun kritik seviyeye ulaştığını ortaya koyuyor. Uluslararası kuruluşlar, nüfusun büyük bölümünün gıdaya erişemediğini ve temiz su, ilaç gibi temel ihtiyaçlara ulaşımın sınırlı olduğunu belirtiyor. Yardımların kesintisiz ve yeterli düzeyde ulaştırılması gerektiği yönünde küresel çağrılar artarak devam ediyor.