ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifesi uygulamaları, Asya ülkeleri tarafından ortak açıklamayla eleştirildi. Çin, Japonya, Güney Kore ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’ne (ASEAN) üye 10 ülkenin maliye bakanları, yayımladıkları açıklamada ticarette artan korumacılık eğilimlerine dikkat çekti.

Açıklamada, korumacı politikaların yatırım ortamına ve ekonomik istikrara zarar verdiği belirtilerek küresel ölçekte “ekonomik parçalanma” riskine işaret edildi.

“KURALLARA DAYALI TİCARET SİSTEMİNE BAĞLIYIZ”

Ortak bildiride ASEAN+3 ülkeleri, serbest, adil ve şeffaf çok taraflı ticaret sistemine olan bağlılıklarını yineledi. Ekonomik istikrarın korunması için bölgesel iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklama, ABD’nin Çin mallarına uygulamayı planladığı yüksek oranlı yeni gümrük vergilerinin ardından geldi.

ÇİN'DEN BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen ASEAN+3 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısında konuşan Çin Maliye Bakanı Lan Fo'an ve Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, ABD’nin tarifelerine karşı iş birliği çağrısı yaptı.

Pakistan-Hindistan hattında neler oluyor? Pakistan-Hindistan hattında neler oluyor?

Lan Fo'an, Çin’in bölgesel ortaklarla birlikte makro ekonomik politika koordinasyonunu güçlendirmek, ticaret ve yatırım bağlarını derinleştirmek ve üretim-tedarik zincirlerinin istikrarını sağlamak için çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Ayrıca, tek taraflı yaklaşımların, korumacılığın ve ekonomik belirsizliklerin küresel düzeyde arttığına dikkat çekti.

“CHİANG MAİ GİRİŞİMİ GÜÇLENDİRİLMELİ”

Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, konuşmasında 2000 yılında imzalanan çok taraflı kur takası anlaşması Chiang Mai Girişimi (CMI)’nin, daha güçlü bir bölgesel mali güvenlik ağına dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Pan, ABD doları dışında Çin yuanı gibi para birimleriyle fon sağlanabilecek finansal araçlar oluşturulmasının, bölgenin uluslararası para sistemindeki çeşitliliğini artıracağını ifade etti. Ayrıca, ASEAN+3 ülkelerinin ABD'nin tarife politikalarına karşı ortak tutum alması çağrısında bulundu.

TARİHÇE: CHİANG MAİ GİRİŞİMİ

ASEAN+3 ülkeleri, 2000 yılında Dünya Bankası'nın Tayland’ın Chiang Mai şehrinde düzenlediği toplantıda, Asya Finans Krizi sonrası bölgesel likidite sorunlarına çözüm bulmak ve IMF’ye bağımlılığı azaltmak amacıyla çok taraflı kur takası anlaşması imzalamıştı. 2010 yılında yürürlüğe giren anlaşmayla 120 milyar dolarlık bir finansman havuzu oluşturulmuş, bu miktar 2012’de 240 milyar dolara çıkarılmıştı.

Toplantıda, CMI’nın Uluslararası Para Fonu (IMF) çerçevesinde kurumsallaştırılması ve daha etkin hale getirilmesi yönünde mutabakata varıldığı açıklandı.