Afrika

Ukrayna'dan sonra sıra Afrika'ya gelecek

Washington, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) ve Ruanda arasında barış sağlanması durumunda milyar dolarlık maden yatırımlarını devreye sokmaya hazırlanıyor.

ABD, Afrika’nın maden zengini ülkeleri arasında yer alan Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) ve Ruanda arasında barış sağlanması için diplomatik girişimlerini artırdı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Danışmanı Massad Boulos, Reuters’a yaptığı açıklamada, tarafların iki ay içinde Beyaz Saray’da barış ve maden anlaşması imzalamasının hedeflendiğini bildirdi.

Boulos, barışın sağlanması durumunda Batılı ülkelerden milyar dolarlık yatırım geleceğini belirtti.

M23 KRİZİ VE RUANDA-KDC GERİLİMİ

KDC topraklarında faaliyet gösteren 23 Mart Hareketi (M23) adlı silahlı grup, orduyla çatışmalarını sürdürüyor. Örgütün, Ruanda tarafından desteklendiği öne sürülürken, Goma ve Bukavu gibi stratejik ve maden bakımından zengin bölgelerin kontrolünü elinde bulundurduğu ifade ediliyor.

M23 mensuplarının büyük kısmı, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’nin de mensubu olduğu Tutsi etnik grubuna ait.

GÜVENLİK ŞARTLARI: ÇEKİLME VE DESTEKLERİN SONLANDIRILMASI

ABD’nin yürüttüğü müzakere sürecinde, Ruanda’nın KDC topraklarından askerlerini çekmesi ve M23’e verdiği desteği kesmesi istenirken; karşılıklı olarak KDC’nin de Ruanda hükümetine karşı savaşan FDLR’ye desteğini sonlandırması talep ediliyor.

MÜZAKERELERDE ULUSLARARASI KOMİTE

Massad Boulos, müzakere sürecini izlemek ve taraflar arasındaki ilerlemeyi değerlendirmek üzere ABD, Katar, Fransa ve Togo'nun dahil olduğu bir komite kurulduğunu açıkladı. Bu komitenin gelişmeleri izleyeceği ve nihai anlaşmaların bu gözlemler doğrultusunda şekilleneceği belirtildi.

MADEN ANLAŞMALARI BARIŞLA EŞ ZAMANLI İMZALANACAK

Boulos, müzakerelerin olumlu sonuçlanması halinde aynı gün içinde KDC ile maden anlaşması yapılacağını, ardından Ruanda’yla farklı ölçekte bir anlaşmanın imzalanacağını bildirdi.

KOBALT, BAKIR VE URANYUM STRATEJİK MADENLER ARASINDA

Mart ayında Financial Times tarafından yayımlanan haberde, Trump yönetiminin KDC Devlet Başkanı Félix Tshisekedi ile maden anlaşması için görüşmeler yürüttüğü belirtilmişti. ABD’nin, KDC'deki bakır, kobalt ve uranyum gibi stratejik madenlere erişim karşılığında destek sunduğu bilgisi paylaşılmıştı.

UKRAYNA MODELİNE BENZER ANLAŞMA

ABD, benzer bir yaklaşımı 30 Nisan 2025’te Ukrayna ile gerçekleştirdiği maden anlaşmasıyla hayata geçirmişti. Ukrayna ile imzalanan mutabakat doğrultusunda, ABD'nin bugüne kadarki askeri ve mali desteği karşılığında Ukrayna'nın nadir toprak elementlerine ve doğal kaynaklarına erişim hakkı elde ettiği açıklanmıştı.