Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’den Suriye’ye yönelik yeni bir enerji desteği planladıklarını açıkladı. Bakan Bayraktar, söz konusu desteğin günlük 6 milyon metreküp doğal gaz sevkiyatı içerdiğini belirtti.
Bayraktar, "Günlük 6 milyon metreküplük bu doğal gaz, Halep'teki doğal gaz santralinde elektrik üretmek üzere kullanılacak. Üç ay içerisinde akışa başlamayı hedefliyoruz" dedi. Doğal gazın Kilis üzerinden Halep'e ulaştırılacağı bildirildi.
DOĞAL GAZIN YILLIK HACMİ 2 MİLYAR METREKÜPE ULAŞACAK
Bakan Bayraktar, doğal gazın yıllık toplam hacminin 2 milyar metreküpe ulaşmasının planlandığını açıkladı. Suriye tarafında doğal gaz boru hattına ilişkin altyapı çalışmalarının başladığı bilgisi paylaşıldı. Türkiye tarafında ise gaz hattının Kilis’e kadar ulaştığı ifade edildi.
Bayraktar, "Suriye'de çok hızlı bir şekilde yol aldık. Çünkü doğal gaz hattımız Kilis'e kadar Suriye sınırına kadar gelmişti. Oradaki gaz santrallerinin bir anlamda yakıtını biz o şekilde tedarik etmiş olacağız" şeklinde konuştu.
ELEKTRİK İHRACATI 800 MEGAVATA KADAR ÇIKACAK
Doğal gaz desteğine ek olarak Türkiye’nin elektrik tedariki konusunda da çalışmalar yürüttüğü belirtildi. Halep’e yaklaşık 200 megavatlık bir elektrik tedariki yapıldığını söyleyen Bayraktar, bu kapasitenin artırılması hedefiyle izin süreçlerinin tamamlandığını aktardı.
Bayraktar, "Şu andaki mevcut 200 megavatın üzerine 500 megavat ekleyerek yaklaşık 700-800 megavatlık bir elektrik ihracatına önümüzdeki aylarda ulaşacağız" ifadelerini kullandı.
SURİYE’DE ENERJİ ALTYAPISINDAKİ HASAR VURGULANDI
Suriye’de enerji altyapısının büyük ölçüde hasar gördüğünü vurgulayan Bayraktar, ülkenin enerji üretim kapasitesindeki düşüşe dikkat çekti. Bayraktar, "Suriye'nin yeni Enerji Bakanı ilk yurt dışı ziyaretini bize yaptı. Bakan bana, '10 bin megavatlık bir güce ihtiyacım var, ancak şu an 1700 megavat üretebiliyorum' dedi" açıklamasında bulundu.
Suriye genelinde yaygın şekilde jeneratörlerle elektrik sağlandığını belirten Bayraktar, Türkiye'nin enerji desteğinin bu nedenle önem taşıdığını söyledi. Ayrıca, Suriye’nin kendi enerji kaynaklarının da ekonomiye kazandırılması gerektiğine değindi.
Bayraktar, "Bizim enerji ihracatımız önemli ama onun ötesinde Suriye'nin kendi kaynakları, petrol kaynakları, gaz kaynakları, maden kaynaklarının hızlı bir şekilde Suriye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ekonomiye kazandırılması lazım" dedi.