Türkler kavgadan çekinmemekle, damarı atan ulusçuluklarıyla bilinirler. Sonuç itibariyle de pek çok gözlemci Suriye’nin Türk askeri jetini düşürmesinin Suriye üzerindeki Türk baskısının artmasıyla hatta askeri misillemeyle sonuçlanabileceğini söylediler.
Fakat bu sabah Ankara’dan gelen haberler, savaşın düşük bir ihtimal olduğunu gösterdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk uçağının Suriye havasını ihlal etmiş olabileceğini söylüyor.
Suriye hükümeti için çok iyi haber bu çünkü derhal bir Türk saldırısıyla karşılaşmayacağı anlamına gelmesinin yanısıra Türkiye’nin komşusuyla atış müsabakasına isteksiz olduğunu da göstermektedir. Suriye’deki iç savaşa dış askeri müdahalenin muhtemel olmadığının da işaretidir.
Esad’a iyi haber olan, Washington için kötü haberdir. Esad’ı cezalandırmak için NATO’yu ittiren kızgın bir Türkiye, Türkler Arapların yardımıyla Washington’un gitmesini istediği bir hükümeti devirirken Washington’a bir kez daha “geriden yönetme” imkânı sağlayarak ikilemlerini çözmüş olabilir. Bu senaryoya göre Amerika, Esad’ın düşüşünden sonra Suriye’de asayişi sağlama sorumluluğuna kafa patlatmak zorunda değildir.
Türklerin serinkanlılığı, Washington’un savunulamaz bir pozisyona çivilenip kaldığı anlamını taşır: Esad’ın gitmesi için yüksek sesle defalarca çağrı yaptı ama bunu sağlamak için elinde ne bir planı var ne de niyeti. Bu arada, iç savaş ne kadar uzun sürer ve ne kadar acılı hale gelirse, kargaşadan barışçıl, istikrarlı ve demokratik bir Suriye’nin ortaya çıkma ihtimali de o derece azalır.
Washington’un eli ayağı titriyor, Türkiye sakin, Suriye kanıyor. Manzara bu ve bir süre daha böyle devam edebilir.
Kaynak: American Interest
Dünya Bülteni için çeviren: M. Alpaslan Balcı