Siyasi çözüm!

 

IRAK savaşından önce Türkiye "Irak'a Komşu Ülkeler Platformu"nu oluşturduğu zaman Amerika rahatsız olmuştu; her şeye gücünün yeteceğini sanıyor, kimsenin karışmasını istemiyordu.
Şimdi "Komşu Ülkeler"in 10. toplantısı İstanbul'da yapılıyor ve Condoleezza Rice da katılıyor!
ABD, 'tek süper güç' olsa da gücünün sınırsız olmadığını, Irak trajedisiyle anlıyor!
ABD bölgede müttefikler, dostlar arıyor. Elbette Türkiye, Mısır, İsrail, Ürdün, Suudi Arabistan gibi ülkeler ABD ile dostluk ve ittifak ilişkilerine sahip. Ama muhtemelen İsrail dışında, ABD'nin bölgedeki bütün müttefikleri onun Irak politikasına, özellikle de Barzani'ye verdiği destekle Irak'ın bölünmesi tehlikesini tırmandırmasına karşıdır!
Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinde yaşanan problemler de bundan kaynaklanıyor.

Ülkelerin gücü

ABD'nin Irak'ta bir çıkmaza saplanması, "komşu ülkeler"i daha önemli hale getirmiştir.

ABD ister Irak'ta Kürtlere muhtaç olacak kadar sıkıştığından olsun, ister tercih ettiğinden olsun, Barzani'nin sırtını sıvazlayabilir...
Ama bölge ülkelerinin tanımayacağı bir devlet yaşayamaz; Talabani bunu defalarca ifade etti.

ABD bölge ülkelerini rahatsız eden siyasetlerini uzun süre devam ettiremez!
Bölge ülkelerinin Irak'a ilişkin süreçlerde daha fazla devreye girmesi, Irak'ın bütünlüğünü güçlendirecek bir faktördür.
İki gün önce Arap Birliği'nin "PKK Irak topraklarını terk etmelidir" diyen bir açıklama yapması bunun tipik örneğidir.

Amerika bölgede müttefikler ve dostlara ihtiyaç duyuyorsa, bunu sağlamasının bir yolu, Irak'ın bütünlüğüne kuvvetle sahip çıkması ve Irak'ın bütünlüğünü tehdit eden eğilimlere verdiği desteği çekmesidir.

ABD'nin sınavı

İstanbul'da bugün başlayan "Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı" için hazırlanan ortak bildiri taslağında bu açıdan çok önemli maddeler var.
9. madde; hiç bir istisna olmaksızın tüm milislerin (peşmerge?) ve silahlı grupların dağıtılmasını istiyor!
10. madde; Kerkük, Bağdat ve Basra gibi çok kültürlü şehirlerin tek grubun egemenliğine verilmemesini, UNESCO'nun ve komşu ülkelerin katılımıyla kurulacak bir komitenin Irak hükümetine tavsiye edilmesini dile getiriyor.
17. madde; bütün terör faaliyetlerini kınıyor, sınır ötesi terörist faaliyetlere son vermek için 'mekanizma' kurulmasını istiyor.

18. madde; Güvenlik Konseyi'nin 1546 sayılı kararı uyarınca, ülke topraklarının terörist eylemlere izin verilmemesi gerektiğini hatırlatıyor.
18. madde; sınır denetimini vurguluyor.

Bunlar çok kuvvetli ifadelerdir...

Neçirvan Barzani'nin birdenbire öpücükler göndermesi sebepsiz değildir!
Başbakan Erdoğan "komşu ülkeler" gibi çok önemli bir bölgesel diplomatik desteği arkasına alarak ABD'ye gidecektir.
Kış mevsiminde PKK eylemlerinin zaten yavaşlayacak olması Türkiye'yi asla tatmin etmez.

Neçirvan Barzani nasıl ağız değiştirme ihtiyacını duymuştur?.. ABD de bastırırsa veya desteğini çekerse Mesud Barzani de, geçmişte çok yaptığı gibi, tutum değiştirerek PKK'ya karşı vaziyet bile alabilir!
ABD bütün "Irak'a Komşu Ülkeler"in gözünde bunun sınavındadır; bölücülüğü destekleyecek mi, desteklemeyecek mi? Kuzey Irak PKK'nın barınamayacağı bir yer haline gelecek mi, gelmeyecek mi?

Kaynak: Milliyet