Pakistan'a yağmur seli, liderlerine para seli

 

Dev bir felâket:  Pakistan afet yönetimine göre muson yağmurları sonucunda meydana gelen sel tam 17.2 milyon kişinin hayatını etkiledi ve 1.500’den fazla kişinin ölümüne yol açtı. Ağustos ayı, Pakistan’da muson mevsimidir. Bu yılın yağışları devam ediyor ve bu yüzden de sel suları çekilmiyor.  Yaklaşık 2.000 kişi hayatını kaybetti; 20 milyon kişi de evsiz kaldı. Afganistan’daki savaş, bu savaşın Pakistan’a saçılması gibi insan elinin ürünü felâketler zaten yeterince kötüyken, ülke şimdi de en kötü tabîi felâkete mâruz kaldı. Pek çok hükümet bu felâketle başa çıkmayı güç bulurdu ancak şu anki rejim fiilen felç oldu.

Son altmış yıldır, Pakistan’ın yönetici seçkinleri halk adına sosyal altyapı inşa edemediler.  Yapısal bir kusurdur bu ve nüfusun büyük bir kesimini kötü etkilemektedir. Ülkenin yöneticileri kredinin akmaya devam etmesi için IMF’nin neoliberal tâlimatlarını şevkle uyguluyor ama en iyi zamanlarda işe yaramazken nerde kaldı ülkenin en feci insani kriz içinde olduğu bir zamanda faydalı olması.

Batının felâkete verdiği tepki, cömert olmaktan uzak olduğu için İslamabad’da paniğe yol açtı; Amerika yanlısı gazeteciler, yardım hemen gelmediği takdirde, teröristlerin ülkeyi ele geçireceklerini duyuruyorlar. Anlamsız bu. Pakistan ordusu, yardım çalışmalarının kontrolünü elinde sıkıca tutuyor. Dini gruplar ve diğerleri de para sağlıyor, evsizlere yardım ediyorlar. Bu normaldir.

11 Eylül’den beri, azgın bir İslamofobi Avrupa ve Kuzey Amerika’yı rehin aldı.  “Çok-kültürlü İngiltere’de” kısa süre önce yapılan bir kamuoyu araştırmasında, İslam kelimesini duyduklarında ilk düşündükleri şeyin ne olduğu sorusuna katılımcıların yüzde 50’sinden fazlası “terörist” cevabını verdi.  Durum Fransa, Almanya, Hollanda ve Danimarka da farksız.

İslam’a kalıcı “öteki” muamelesi, Irak ve Afganistan savaşlarıyla alâkasız sayılmaz; ayrıca bu tutum, 20. yüzyılın ilk yarısında önyargı ve soykırımı ateşleyen anti-semitizm kadar yanlıştır. İşgalden bu yana bir milyon Iraklı öldü. Kimin umurunda? Afgan siviller her gün ölüyor: Bu onların hatası. Pakistanlı, sel sularıyla kuşatıldı. Kayıtsızlık. Tepki yokluğunun bir nedeni şüphesiz ki İslamofobi’dir. 

Zerdari, Bush’la birlikte Ayakkabı Klubüne katıldı

Bir diğeri ise yurtiçinde üremiştir. Son haftalarda konuştuğum Pakistan kökenli pek çok vatandaş, Pakistan’a para göndermeye gönülsüzler çünkü gönderecekleri paranın, ülkeyi yöneten yoz yöneticilerin cebine inmesinden korkuyorlar. Sel suları ülkeyi istila etmeye başladığında, ülkenin cumhurbaşkanı Avrupa’ya gidiyordu. Oralardaki mal-mülk denetlenmeliydi; Zerdari’nin oğlu, Birmingham’da Pakistan’ın müstakbel lideri olarak taçlanmalıydı.
“Binlerce kişi ölüyor, cumhurbaşkanı tatil yapıyor”: Suya boğulan ülkenin görüntüleri Avrupa televizyonlarında gösterilirken, Pakistan cumhurbaşkanı, Fransa sayfiyesindeki 16.yy şatosuna yol alıyordu.  Taç giyme töreni iptal edildi. En sâdıklar için bile çok ahmakça olurdu. Zerdari, berbat bir konuşma yaptı ve havalı bir şekilde maval okunmasına kızan yaşlı bir Keşmirli eğilip ayakkabılarından birini “rüşvetçi, hırsız”  diyerek işadamı-cumhurbaşkanına fırlattı. Zerdari, öfkeyle çekip gitti. Pakistan’ın en büyük gazetesi şöyle manşet çekmişti: “Zerdari, Bush’la birlikte Ayakkabı Klubüne katıldı.”

Bazı göstericiler, Zerdari’nin resimlerine karşı ayakkabı sallarken, bazıları da “Binlerce kişi ölüyor, cumhurbaşkanı tatil yapıyor”, “binler öldü, milyonlar evsiz” ve “Pakistanlılar selde boğulurken Zerdariler İngiltere’de keyif çatıyor” yazılı dövizler taşıdılar.  Bunların hiçbirisi, daha fazla para toplanmasına yol açmadı.

Krizle uğraşan Pakistan’ın ve onun aç biilaç halkının görüntüleri Avrupa televizyonlarında gösterilirken, Fransa Hava Kuvvetlerine bağlı bir helikopter, Pakistan’daki en zengin adamı, Avrupa’daki en abartılı bir mülke, 20 bin metrekare park alanı, gölleri ve korulukları olan Manoir de la Reine Blanche adlı bir 16.yy şatosuna götürüyordu. Kral VI. Filip’in dul eşi için inşa edilen bu şato, şimdi de Pakistanlı bir dulun malı. Masrafını nasıl karşılayabiliyor? Herkesin mâlumu. Pakistan’a yatırım yapan şirketlerden gelen ödemelerle.

Hükümet, ülkenin en büyük medya imparatorluğu olan Jang grubuna, kısıtlama uygulaması ve ayakkabı fırlatma hadisesini Geo TV’de göstermemesi için tavsiyede bulundu. Bu telkini reddettiler ve ayakkabıyı fırlatan kişiyle röportaj yaptılar.
Youtube’u gemleyemeyen Zerdari’nin adamları Geo ve bir diğer kanalı (ARY) Karaçi ve Sind’in bazı kesimlerinde kararttılar. Zerdari’nin yüzlerce hayranı (jiyalalar yani düşünmeyle işi olmayan parti yandaşları) Geo’nun Karaçi’deki ofisinin önünde toplanıp binayı taş ve ayakkabı yağmuruna tuttular. Tüm bunlar, Geo’nun ayakkabı fırlatma hadisesini haberleştirme kararından dolayı oldu. 

Tüm Karaçi’de Jang grubu gazeteleri yakıldı. Polis yoktu. Geo, tepki olarak, Benazir Butto’nun basın özgürlüğünü savunduğu görüntüleri yayınladı. Sel devam ediyor…

Kaynak: Counterpunch

Dünya Bülteni için çeviren: M. Alpaslan Balcı