Murat Karayalçın bile laikliği bilmiyor

SHP lideri Murat Karayalçın , " Laiklik Karşıtı Eylemleri İzleme Masası " kurmuş. Gazeteci Meral Tamer de parti tarafından not edilen olaylardan bir seçme yapmış. ( Milliyet , 15 Şubat )

Önce şunu belirleyelim: Laiklik; devletle ve hukukla, yani geniş anlamda "siyasetle" ilgili bir kavram. Yasalar dini kurallara göre çıkarılmayacak, `meşruiyet` dine dayanmayacak... Ayrıca devlet, toplumdaki bütün inançlara karşı eşit uzaklıkta olacak...

Şimdi gelin, `listeye` bir göz atalım. ( Not: Gazetelerden alınan haberlerin gerçek olduğunu varsayıyorum.)

- " İstanbul Kâğıthane `de internet kafede oruç tutmadığı için dayak yiyen gence yardım etmek isteyen dayısı da dayak yedi... " (Bu olayın laiklikle alakası yok. Kişinin, dini gerekçelerle suç işlemesine ancak ` bağnazlık`, ` hoşgörüsüzlük` filan diyebilirsiniz.)

- " İlköğretim 8`inci sınıf Din Bilgisi kitabında örtünme telkin ediliyor... " (Eğer kitapta " İslam `a göre kadınlar başını örter " deniyorsa... Valla onu bir devlet memuru olan Diyanet İşleri Başkanı da söylüyor. Bu bir dini bilgidir. Öte yandan kitapta " Kızlar, siz de örtünün " deniyorsa, laikliğe aykırıdır. Devlet böyle bir telkinde bulunamaz.)

- " Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı `nda iftar saatinde işlem yapılmadığı için Ferai Tınç , Mehmet Altan , Oral Çalışlar , Mete Çubukçu Türkiye `ye giriş yapamadı. " (Sadece laikliğe aykırı bir davranış değil, aynı zamanda görevi ihmal. Cezalandırılması gerekir.)

- " Kocatepe Kültür Merkezi `nde reklam mankeninin bacakları boya ile örtüldü. " (Bu haberin laiklikle bir alakasını göremedim. `Tutuculuk` daha uygun bir sıfat olur.

Tersten bir örnek vereyim: Eskiden Sabah`ta yazan bir kadın gazeteci, katıldığı bir yemekte çekilen fotoğrafını fazla açık bulmuş ve yayınlamadan önce göğüs dekoltesini rötuşlamıştı. Bu olay 2002 Kasımından, yani AKP iktidarından evvel olmuştu.)

- " Yardım Sevenler Derneği Erzurum Şubesi , yardım almak isteyenlere fatiha okumayı şart koştu. " (Komik bir haber. Doğru dahi olsa laiklikle alakası yok.)

- " Başbakan iftar yaptığı kız öğrenci yurdunda türbanla ilgili sorulara `Aşama aşama olacak, türbana yasak koymak, Allah `a meydan okumaktır` dedi. " (Eğer bazı kadınlar, dini inançları gereği türban takıyorsa... Bu yüzden de üniversite okumaları engelleniyorsa... O konuda duyarlı bir siyasetçinin bunları söylemesi gayet normal... Zaten üniversite bağlamında; laiklik ile türbanın hiçbir ilişkisi yok.)

- " Sivas `a bağlı bir Alevi köyüne, 17 öğrencisi olduğu halde öğretmen gönderilmeyip, ihtiyacı olmadığı halde imam gönderildi. " (Laiklikle doğrudan bir alakası yok. Bir yandan `kötü yönetime` işaret ediyor, öte yandan devlet-cemaat ilişkilerinin bozukluğunu gösteriyor.)

Kaynak: Sabah