McCain Ortadoğu'ya uzun vadede daha hayırlı gelir

Bush'un tüm dünyada yarattığı nefret nedeniyle, Obama'nın imajını düzeltmesi ABD için bir iç ihtiyaç haline geldi. Fakat Ortadoğu açısından McCain daha iyi bir tercih; zira ABD'nin gerilemesi çok kutupluluğu derinleştirir

Bütün dünyanın dikkatini çeken ve hakkındaki herşeyin bilindiği tek seçim Amerikan seçimleri. Tabii ki bunun nedeni medya organlarının seçimin her anını izlemesi değil; zira söz konusu olan, politikaları bütün insanlığı etkileyen en önemli devletin seçimleri. Amerika'daki mortgage krizinin sonucu olarak uluslararası finans krizinin patlak vermesi bu durumun kanıtından başka bir şey değil. Körfez Savaşı, Başkan savaşı, ardından Afganistan ve Irak'ın işgali gibi bütün dünyayı meşgul eden ve kararları Beyaz Saray'da alınan birçok savaş da cabası.
George W. Bush ve yeni muhafazakârlar döneminin çok tartışmalı olduğu şüphesiz. Şöyle ki, ABD bu dönem boyunca benzeri görülmemiş küstahlıkta bir yöntemle öne çıktı; uluslararası toplumun iradesinin aksine Irak'ı işgal etmekteki ısrarı bu bağlamdaki zirve noktası oldu.
Demokrat aday Barack Obama'nın Cumhuriyetçi rakibi John McCain'e karşı daha baskın gelmesi bakımından tablo daha net: Küresel finans krizi, Irak ve Afganistan'daki başarısızlıkla da bağlantılı olarak, Demokrat adayı ABD'nin dünyadaki imajını değiştirmesi için acil iç ihtiyaç haline getirdi. Durum, Amerikalı bir yazarın sürprizlerin gündemde olmasına rağmen, 'McCain domuzlar kanatlanıp uçtuğu zaman kazanır sadece' yorumunu yapmasına kadar vardı.
Belki de Amerikan başkanlık yarışında en etkileyici husus, dünya kamuoyundaki eğilimin Obama'nın McCain'e olan ezici üstünlüğüne işaret etmesi. Bu durum Bush döneminin tüm dünyaya ağır geldiğini, hiç kimsenin yeni başkanın aynı kumaştan biri olmasını istemediğini teyit ediyor; McCain'in Bush'un politikalarını tekrarlamayacağı yönünde
bir kanaat olsa dahi...
Birkaç gün önce yayımlanan bir anket, dünya vatandaşlarının 4'e 1 oranında Obama'yı McCain'e tercih ettiğini ortaya koyuyor. Geçmişte kesinlikle böyle bir oran görülmedi ve bunun Obama'nın derisinin rengi (anket hiçbir Afrika ülkesini kapsamıyor), kişiliği veya parti kimliğinden ziyade, dünyaya savaş ve krizden başka bir şey getirmeyen uğursuz bir dönemden kurtulma eğilimiyle açıklanması mümkün.
Ankete katılan Batılı ülkelerde Obama'nın ezici üstünlüğü görülüyor. Obama Avustralya, Kanada ve Britanya'da yüzde 64, 67 ve 60 oranlarında destek aldı. Rakibi McCain'se yüzde 10, 22 ve 15 oranında kaldı. Ankete göre Hindistan ve Pakistan gibi uzak ülkelerde seçim savaşının pek dikkat çekmemesiyse ironik. Diğer yandan, anket Arap ülkelerinden sadece Suudi Arabistan'ı içeriyor ve Obama bu ülkede Obama yüzde 50 destek alırken, McCain yüzde 19 alıyor.
İnsanların Obama'yı tercih etmesi Bush dönemine duyulan nefretten kaynaklanıyor. Ancak bizler, ümmetin ve yeryüzündeki zayıfların çıkarını düşünerek McCain'i tercih ediyoruz. ABD'nin imajının değişmemesini istiyoruz; McCain'in, ABD'yi gerileme rayına koyan selefinin hatalarının bir kısmını tekrarlamasını umuyoruz. Zira, bu gerilemenin sürmesi bizleri ilgilendiriyor. Böyle bir gerilemenin dünya üzerinde olumlu etkisi olacaktır, zira çok kutuplu denklem derinleşecektir.
Bu ümmetin direnişi Bush'un çılgın maceralarını başarısız kıldı. Bu başarısız kılma gerçekleşmeseydi, kendimizi bugün çok kutuplu düzene ve daha adil bir ekonomiden söz eden bir dünyaya yakın görmezdik. Bütün imparatorluklar gerileme dönemlerine bu bölgeden başladı. Biz bu sözleri yedi yıldır, özellikle de Bush'un 'teröre' karşı sıcak kampanyasını başlatmasından ve Afganistan'dan sonra Irak'ı işgal ettiği günden beri dile getiriyoruz.

Kaynak: Radikal