İsviçreliler herkesi dehşete düşürdü

İsviçre, halkı İslam'ın uygulamalarına nokta konulmasını destekleyen ilk Avrupa devleti. Sadece dört mescidin minareyle donandığı ülkede yapılan referandumdan, minare inşaatının yasaklanması sonucu çıkması sürprizdi. İsviçre'nin aşırılıkçı İslam'la sorun yaşamaması da bu sonuca yönelik dehşeti artırıyor. İsviçre hükümeti ve parlamentosu da, İslam dünyasını öfkelendirecek bu adım karşısında şoke oldu.

Bu üzüntü verici oylama İsviçre'nin tarafsızlığını ve Müslümanlarla ticaretini olumsuz yönde etkileyecek; çoğunluğu eski Yugoslavya'dan gelen 400 bin Müslüman'ın, nüfusu 5,7 milyona varan İsviçre devletine entegrasyonunu hedefleyen çabalara zarar verecek.

Ezanın engellenmesi önerisi muhafazakâr Hıristiyanlarca sunuldu ve parlamentodaki en büyük sağcı partinin de desteğini aldı. Bu parti minare inşasına izin verilmesinin nihayetinde ülkenin İslamileşmesine yol açacağını iddia etti. Hükümetse öneriyi, anayasa ve ifade özgürlüğünün yanı sıra öteki düşünceler ve inançlarla birarada yaşamayı öngören köklü İsviçre geleneklerinin ihlali olarak niteledi.

Hükümetin referandum sonucununun gereklerini yerine getirmek zorunda olmasına rağmen, Yeşiller partisi konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götüreceğini açıkladı. Yeşiller ve referanduma karşı çıkan başkaları, dini özgürlüklere yönelik bu saldırının, kendisini güvenli bir sığınak olarak gören İsviçre'nin saygınlığına zarar vereceğini ifade ediyor.

İsviçre'deki referandum, benzer bir uygulamanın sağcı partilerin İslam'a ve göçmenlere karşı puan kazandığı diğer Avrupa ülkelerinde tekrarlanıp tekrarlanmayacağına dair de bir soru işareti yaratıyor. Bu referandumun sonucu her halükârda Avrupa'daki bütün sağcı partiler için bir zafer ve İsviçre'nin örnek alınması için haklı bir gerekçe oluşturuyor.

Sadece İslam ayrımcılığa tabi
İsviçreli hukukçular dinle devlet arasındaki ilişkiyi düzenleyen anayasa maddesinin minare inşaatını engelleyecek şekilde düzeltilmesi için hazırlık yaparken, Bern Üniversitesi'nden Müslüman bir sosyolog referandumun İsviçrelilerle Müslümanlar arasındaki tarihi ilişkilere zarar vereceğini ifade ediyor. Üstelik İsviçre'deki Müslümanlar, Fransa ve Almanya'daki Müslümanlardan daha fazla entegre olmuş durumda.

Bu referandum sadece İslam'a karşı bir ayrımcılık; hiçkimse Sihlerin veya Yahudilerin ibadethane inşa atmesi konusunda tek bir kelime söylemedi. (Katar gazetesi Vatan, 1 Aralık 2009)

Kaynak: Radikal