Erdoğan geri adım atarak akıllıca bir karar verdi

Erdoğan, siyasi çatışmadan geri durarak akıllıca bir karar verdi. Gül'ün eşinin türbanına verilecek tepkiyse, laiklerin de İslamcılar kadar modernleşip modernleşmediğini gösterecek.

Türkiye cumhurbaşkanlığı, yeni İslamcı başbakan Erdoğan için çantada keklik gibiydi. Erdoğan son yılların en reformcu ve birçok açıdan en başarılı hükümetini yönetti. AKP, meclisteki çoğunluğuyla cumhurbaşkanını belirleyecek. Gelgelelim tüm bunlara rağmen Erdoğan, laik kurumlarla ateşli bir yarışın ardından aday olmaktan vazgeçti. Ve akıllıca bir karar aldı.

Aday olmak için tüm demokratik haklara sahipti. Ancak Dışişleri Bakanı Gül'ü öne sürmekle Erdoğan ve AKP, siyasi gerilimin gittikçe arttığı bir anda çatışmadan geri adım attı. Umarız bu durum, Türkiye'nin kültür savaşını gerçekten tehlikeli bir hale gelmeden sakinleştirir.

Gül, Türkiye'nin çıkarlarını Avrupa ve ABD'de nasıl savunduğunu görmüş olan laik seçkin kesimin makul karşıladığı bir isim. Bunun yanında AKP'nin Müslüman ortadireği ve Anadolu tabanı da Gül'de kendilerinden bir parça buluyor.

Erdoğan'ın gücü ve karizması, AKP'yi genel seçimlerde yeni bir zafere götürmeye yeter. Ancak başbakanın veya militan Kemalist eski Cumhurbaşkanı Sezer'in aksine Gül, İngilizce biliyor ve Türkiye'yi modern bir İslam cumhuriyeti olarak pazarlamaya devam edecek. İyi bir tandem olabilir.
Ancak Gül'ün cumhurbaşkanlığına yükselişi de, Erdoğan yükselseydi meydana gelebilecek sorunların bazılarına gebe. AKP reformlarıyla frenlense de hâlâ güçlü olan ordu pazularını gösteriyor. Gül'ün eşi de Erdoğan'ın eşi gibi türbanlı. Buna verilecek tepki, laik bürokrasinin de İslamcılar kadar modernleşip modernleşmediğini gösterecek.

Daha da önemlisi, ordunun paravan olduğu 'derin devlet', Gül'ün cumhurbaşkanlığı koltuğunu Erdoğan için 'sıcak tutmasından' korkuyor. AKP'nin 2002'deki seçim başarısından sonra Gül, mahkeme Erdoğan üzerindeki siyasi yasağı kaldırana kadar başbakanlık yaptı. Ancak büyük gösterilere neden olan cumhurbaşkanlığı çekişmesi, gelecekteki cumhurbaşkanlarını halkın seçmesi gerektiğini gösteriyor. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olabilmesi için tek yol bu. AKP kadroları şimdiden başkanlık sisteminde değişiklikler hazırlıyor.

Bunun için kurumlar arası güç dağılımı hakkında geniş bir tartışma gerekecek.
Ancak AKP'nin cumhurbaşkanlığı nasıl İspanya'da Sosyalistlerin 25 yıl önceki zaferi İspanya açısından bir dönüm noktasıysa, Türkiye'nin modern demokrasi olarak olgunlaştığının da göstergesi olacaktır.