Avrupa

7 Avrupa ülkesinden İsrail'e sert tepki: Ablukayı kaldırın!

Fransa'nın da aralarında bulunduğu 7 Avrupa ülkesi ilk kez İsrail'e karşı sert ve net bir tavırla çağrıda bulunarak Gazze ablukasının kaldırılmasını istedi.

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Kaja Kallas, Kriz Yönetimi Komiseri Hadja Lahbib ve Akdeniz'den Sorumlu Komisyon Üyesi Dubravka Suica tarafından yapılan ortak açıklamada, İsrail'in Gazze üzerindeki ablukasına son vermesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, “İşgalci güç olarak İsrail, uluslararası hukuk uyarınca insani yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamakla yükümlüdür” ifadesine yer verildi.

İsrail’in 4 Mayıs’ta onayladığı yeni yardım dağıtım mekanizmasına da tepki gösterilen açıklamada, söz konusu sistemin yardımı özel güvenlik şirketlerine devrederek insani ilkeleri ihlal edebileceği uyarısı yapıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Gazze’deki insani krizin “görülmemiş seviyelere” ulaştığını belirterek, “İnsanlar bu kadar uzun süre temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılmadı” dedi. Macron ayrıca, İsrail’in Gazze’deki nüfusu zorla yerinden etme planlarını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

ALTI AVRUPA ÜLKESİNDEN ORTAK UYARI

İspanya, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Norveç ve Slovenya dışişleri bakanları tarafından imzalanan ortak açıklamada ise, İsrail’in Gazze’de uzun süreli bir askeri varlık kurma planı eleştirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İsrail’in askeri operasyonlarını genişletme planı yeni ve tehlikeli bir tırmanışa işaret edecektir. Bu durum, iki devletli çözüm umutlarını tehlikeye atacaktır. Kalıcı demografik veya topraksal değişiklikler uluslararası hukukun ihlali anlamına gelir”

“YARDIM AKTÖRLERİ TARAFSIZ OLMALI”

Altı ülkenin açıklamasında, İsrail'in önerdiği yardım sisteminin insani ilkeleri ihlal edecek şekilde yapılandığı ifade edildi. Yardımın, BM ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde, ayrım yapılmadan ulaştırılması gerektiği vurgulandı.

"Gazze, Filistin Devleti'nin ayrılmaz bir parçasıdır" denilen açıklamada, insani yardımın engellenmemesi ve esirlerin koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

YUNANİSTAN’DAN GAZZE’NİN YENİDEN İNŞASINA DESTEK

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile yaptığı görüşmede, Gazze'nin yeniden inşası için Arap planına destek verdiklerini açıkladı. Miçotakis, bölgede Mısır’ın öncü rolüne dikkat çekti.

AVRUPA’DAN İSRAİL’E: “İTİDAL VE İŞBİRLİĞİ”

Avrupa ülkeleri, ateşkesin yeniden sağlanması, esirlerin koşulsuz serbest bırakılması, Gazze’de sivillere yardım ulaştırılmasının sağlanması ve uluslararası insani hukuk kurallarına uyulması yönündeki çağrılarını yineledi. İsrail'e, BM ve yardım kuruluşlarıyla tam işbirliği yapması yönünde baskı yapılmaya devam ediyor.